Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Städbolag granskas av DO

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 06.58

Två städbolag med verksamhet i Uppland granskas nu av ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Bakgrunden är Upplandsnytts och andra Sveriges Radio-redaktioners avslöjande att sex av tio städföretag går med på krav från kunder om att inte skicka städare med invandrarbakgrund.

– Vi tyckte att det fanns en oroväckande indikation om att man var beredd att diskriminera arbetssökande och anställda i och med att man var villig att ställa upp på kundens krav att enbart skicka svenska personal, säger DO Katri Linna.

Upplandsnytt och andra lokala kanaler inom Sveriges Radio kunde i höstas avslöja att många städbolag är beredda att diskriminera sina anställda som har utländsk bakgrund. Upplandsnytt ringde till nio städfirmor i Uppland, vi presenterade oss som ett dataföretag, och frågade om de kunde se till att den som kommer och städar hos oss inte är invandrare.

Sju svarade direkt ja och två sa att de skulle se över möjligheterna. Totalt i hela landet ringde reportrarna runt till 89 städbolag - 52 svarade att inte var några problem.

Starka reaktioner
Efter det här reagerade både facket och branschorganisationer mycket starkt, och nu har alltså ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, beslutat att inleda tillsyn.

Sex städbolag har valts ut, både stora och medelstora, där företagens förebyggande arbete mot diskrminering ska granskas närmare. Två av de bolag som ingår i DO:s granskning finns här i Uppland och har städuppdrag hos flera myndigheter.

– Vi har ställt ett antal konkreta frågor kring deras arbete mot diskriminering och några frågor med anledning av undersökningen som Sveriges Radio gjorde, säger Katri Linna.

Förutom 25 olika frågor om det förebyggande arbetet mot diskriminering så vill DO alltså även ha svar på varför de gick med på det krav som ställdes i Sveriges Radios undersökning och vilka åtgärder man vidtagit för att det inte händer igen.

Om två veckor ska svaren vara inkomna till DO, och i mitten av sommaren presenteras en rapport med anledning av tillsynen.

– Vi hoppas ju att man redan nu har sett över så att man har ett bra dokumenterat arbete mot etnisk diskriminering.

Uppsala kommun säger ifrån
I dagarna fick också tre andra städbolag som ingick i vår granskning ett brev från Uppsala kommun. Dessa tre städfirmor utför städning åt kommunen och i vår undersökning gick de med på kravet om att enbart skicka etniskt svensk personal.

Kommunens upphandlingschef Ulf Sandell skriver i brevet att städfirmorna nu ska beskriva vilka åtgärder som vidtagits för att det här inte ska återupprepas. Det som hänt strider nämligen inte bara mot gällande lagstiftning utan också mot det avtal som gäller mellan bolagen och Uppsala Kommun.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".