Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Operationsavdelning stängd efter brister

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 07.05

Sedan några veckor tillbaka är Öronoperationsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala stängd på grund av dålig arbetsmiljö. Bristande underhåll av lokalerna under en lång period ligger bakom stängningen, som nu också väckt frågan om hela 79-huset överhuvudtaget ska vara kvar.

- Det är trångt, det är gammalmodigt, trasigt kakel och väldigt otidsenligt. Man får inte plats med varken personal och patienter, verksamheten har vuxit och det har inte lokalerna Så vi väntar med spänning på beslut runt det här, säger Annika Widén, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Akademiska sjukhuset.

För några veckor sedan besökte Annika Widén tillsammans med Kommunals huvudskyddsombud Öronoperationsavdelningen i 79-huset. De träffade personal och pratade om arbetsmiljön där, och dagen efter beslutade verksamhetschefen att avdelningen skulle stängas.
- Takplattor har börjat rasat in, elledningar som inte har åtgärdats, det blir brister i hygienen och på en operationsavdelning är det naturligtivis väldigt viktigt med hygien, säger Annika Widén.

Lokalerna står nu öde och idag används avdelningen mest som förvaringsutrymme. De patienter som skulle opereras här får nu istället flytta till platstikoperationsavdelningen bland annat. Biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson säger att patienter inte fått vänta längre tid på operation på grund av det här:

- Snarare är det så att man har kunnat se se samverkansfördelar, för man handlägger ofta samma typer av patienter. Så det finns positiva inslag i det här också.

Men det är inte bara Öronoperationsavdelningen som behöver åtgärdas. Den senaste tiden har också standarden på hela 79-huset diskuterats på ledningsnivå. Huset är gammalt, från 1900-talets första hälft, vatten- och avloppsledningar är dåliga och verksamheten är idag alldeles för omfattande i förhållande till vad huset klarar av.

Så en utredning har tillsatts för att komma fram till vad som ska hända med huset. Ett alternativ är renovering, men det finns andra tankar också:

- Det yttersta alternativet är att huset inte används längre och då river man huset och kanske bygger ett nytt. Det andra alternativet är att byggnaden renoveras och då kan användas på nytt, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Utredningen om 79-husets framtid ska vara klar i början av maj.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".