Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
AKADEMISKA SJUKHUSET

Tv-serie anmäld till Socialstyrelsen

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 07.18

Tv-serien Sjukhuset, som spelas in på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har anmälts till Socialstyrelsen av anhöriga till en patient. Patienten avled två dagar efter inspelningen, och hans hustru visste inget om att mannen hade filmats förrän hon utan förvarning plötsligt fick se maken i ett avsnitt i tv-serien några veckor senare.

Mannen vårdades på onkologen på Akademiska sjukhuset. En dag i höstas försämrades hans tillstånd, och han avled två dagar senare. Några veckor efteråt satt hans hustru och dotter och tittade på ett avsnitt av tv-serien Sjukhuset på TV3 - och dom fick en chock då dom plötsligt kände igen sin make respektive far i tv-rutan och såg scenerna från den dag hans tillstånd försämrades. Något samtycke hade inte inhämtats, vare sig från mannen själv eller anhöriga. Hela det avsnittet av tv-serien har raderats på TV3:s hemsida, och enligt TV3 finns originalavsnittet ö h t inte kvar. Och socialstyrelsen, som nu ska avgöra om något fel begåtts, har fått en ändrad kopia av programmet. Allt det här gör det besvärligt att avgöra hur lätt man kunde se att det var just den här mannen som fanns på tv-bilderna, något som kan vara avgörande för om det var nödvändigt att inhämta samtycke från dom anhöriga. Och här står dom anhörigas version mot versionen från dom ansvariga för programmet. Enligt dom anhöriga fick man i princip se hela kroppen utom ansiktet, alltså kläderna på såväl över- som underkropp, och även höra hans röst. Mot det står vad biträdande sjukhusdirektören på Akademiska Björn Ragnarsson säger:

- I en scen såg man en patient under en filt, men ansiktet var blurrat. I en annan scen såg man underbenen på patienten, där patienten hade sina egna skor.

Björn Ragnarsson har också skrivit ett yttrande till socialstyrelsen med den innebörden. Och Anders Knave, programchef på TV3, har en likartad uppfattning:

- Jag har bara hört det här i andra hand via sjukhusets informationsenhet, och där pratar man om att en strumpa ska ha synts och i övrigt är allt avidentifierat.

Upplandsnytt har, efter mycket arbete, fått fram originalavsnittet. Och då vi studerat avsnittet har vi kunnat konstatera att dom anhörigas version är den som är korrekt. Vi tog ny kontakt med Björn Ragnarsson på Akademiska sjukhuset och lät honom titta på originalavsnittet:

- Man ser ju tydligare nu, som också de närstående reagerat emot, att man ser benen och en bit upp på magen på den här patienten.

Borde samtycke ha inhämtats?

- Det ska socialstyrelsen nu klarlägga.

Tycker du fortfarande att det är så okomplicerat med den här tv-serien som du sagt tidigare?

- Jag tycker inte det här är okomplicerat. Just därför ligger det här nu hos vår tillsynsmyndighet socialstyrelsen. Nu ska vi avvakta och se vad socialstyrelsen har för synpunkter på det här.

Reporter marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".