Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
uppsala

Hårt kritiserad psykiatrichef slutar tvärt

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 06.32

Den hårt ifrågasatte chefen för psykiatrin i Uppsala län, Bertil Jansson, slutar. Redan i dag lämnar han sin tjänst efter en stormig chefsperiod.

- Det här är ett avvägande man måste göra som chef, säger hans chef Marie Beckman Suurküla.

Suurküla berättar vidare att Bertil Jansson har gjort ett bra jobb.

- Det har varit slitsamt och vi är överens om att lyfta honom från den rollen, säger chefen för Akademiska sjukhuset, Marie Beckman Suurküla.

Kritiken har periodvis varit mycket hård mot Bertil Jansson. Hans sätt att leda länets psykiatri har enligt anställda bidragit till att psykiaterbristen varit så svår, ett ganska stort antal psykiatriker som bor i Uppsala har t ex valt att arbeta på orter utanför Uppsala län. Stora protester väckte också hans uppsägningar av två underordnade chefer, Henrik Pelling och Johan Jansson, som båda hävdade att de sagts upp utan förklaring. Uppsägningen av Johan Jansson ledde till protester från bl a avdelningschefen Elisabet Berg.

- Den är obegriplig för oss. Vi har inte fått någon bra förklaring och sättet det gjordes på är oacceptabelt. Så tycker inte vi att ett ledarskap ska skötas, sa hon då till Upplandsnytt. 

På senare tid har det också förekommit namninsamlingar bland anställda inom psykiatrin med krav på Bertil Janssons avgång. Kritiken mot brister i länets psykiatri bekräftades tidigare i år också av en stor utredning från Socialstyrelsen, som konstaterade brister i bl a patientbemötande och kompetens. Bertil Jansson intervjuades i Radio Uppland efter Socialstyrelsens kritik för en dryg månad sedan. Då sa han att trots den omfattande kritiken att verksamheten fungerade väl och att han då inte hade några planer på att avgå.  

Marie Beckman Suuküla tycker att läget nu är lämpligt för Bertil Jansson att avgå.

- Självklart har både Bertil och jag bekymrat oss över att det varit negativ kritik. Vi har diskuterat det ingående. Nu var det lämpligt för honom att stiga av, och när det var lämpligt för verksamheten att ta nya tag, säger Marie Beckman Suuküla,  chef för Akademiska sjukhuset.

Bertil Jansson har avböjt intervju.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".