Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Enköping

Protest bortjagad från politikermöte

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 15.36

Konferensanläggningen Haga slott utanför Enköping har rört upp känslorna både hos politiker och anställda från Strängnäs kommun. En protestdemonstration med trettiotalet kommunanställda blev nämligen bestämt bortkörd från anläggningen under onsdagen.

Inne på slottet satt kommunledningen i konferens och de var mot dom protesterna riktade sig. Jean Redlund var en demonstranterna:

- Vi protesterar mot nedläggningen av idrott och park och så i kommunen. Men vi fick tydligen inte vara här inne, det var stränga order på det.

Med bilar och banderoller ville de anställda visa sitt missnöje med politikerna. Men det gick inte, utan demonstrationen kördes iväg av anställda vid anläggningen:

Varför gör ni så här?
- Det är privat område, de har inget tillstånd, de ska ha polistillstånd och de ska ha markägarens rättighet. Det är bara ut med dom, säger en av de anställda.

- Det här är lite lågt faktiskt, tycker Viktoria Olofsson som arbetar på Parken, och som deltar i protesterna.

Under ljudliga tutanden åkte park- och gaturabetarna hem de tre milen till Strängnäs igen efter att först ha blivit ivägschasade av konferenspersonalen på Haga slott, och sen utan framgång ha väntat utanför grindarna på att någon politiker från kommunledningen skulle komma ut.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Margit Urtegård var  upprörd över hur kommunalarbetarna blev behandlade, när de blev bortjagade istället för framhjälpta till de ansvariga politikerna:
- Det är första gången i mitt liv som politiker som tjänstemän styr över media och upprörda arbetare i kommunen, som inte får träffa oss. Jag har aldrig varit med om det och det är upprörande, säger hon.

- Vi valde att avvisa demonstranterna med anledningen av att vi tillhandahåller en lugn och rofylld mötesmiljö. Därmed vill vi visa hänsyn till alla våra gäster och inte bara Strängnäs kommun, säger Catarina Melander som är vd för Haga slott.

Men när man har politiker inne på en konferensanläggning ska man inte vara beredd på människor som vill komma i kontakt med politikerna?
- Ja, dom är välkomna, men dom får demonstrera utanför vår mark.

Om det här händer igen, vad gör ni då?
- Samma sak, säger Catarina Melander.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Per Thyrén, SR Sörmland
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".