Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
karlholmsbruk

Oro när äldreboende ska dra ner på bemanning

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 07.43

Vårdpersonal och anhöriga på äldreboendet Wesslandia i Karlholmsbruk, slår larm. På ett möte med alla fackliga ombud informerade verksamhetschefen på Wesslandia om att en av de två nattvårdarna ska nattetid jobba åt hemtjänsten, något som skulle medföra att det bara blir en vårdare på 32 patienter.

- Chefen informerade om att vi ska åka med en bil efter hemtjänstpatrullen, hjälpa dem och sedan åka tillbaka igen. Men det kan bli larm på larm, vi måste kanske följa med i flera timmar. Då kan det hända mycket på vårt boende och då får en ensam stackare ta hand om alltihopa, säger Sara Eriksson, som jobbar natt på Wesslandia.

På natten är de två vårdare på 32 patienter. De flesta på Wesslandias äldreboende behöver ständig tillsyn. De som är sängliggande behöver vändas två gånger per natt och byta blöja, de som är rörliga kan ramla och göra sig illa. Vissa är oroliga och behöver lugnas, någon kan vara döende eller avlida på natten. För att kunna ta hand om de boende på ett bra sätt måste man vara minst två tycker Britt-Marie Lindgren, som också jobbar natt på Wesslandia:

- Jag tycker absolut att vi ska vara två, för om man åker iväg så får man ju samvetskval att man lämnar sin arbetskamrat ensam. Två anställda är det minsta man ska vara, säger Britt-Marie Lindgren.

Hjälper till med städningen
För ett tag sedan blev nattpersonalen ombedd att tillfälligt hjälpa till med städningen:

- Vi har en städerska på Wesslandia men nu jobbar hon halvtid och då är det så här att vi städar på nätterna. Vi gick med på det eftersom vi trodde att det var tillfälligt, men det har fortsatt och därför har vi nu reagerat på att vi måste säga till i tid när det händer någonting, säger Britt-Marie Lindgren.

De två undersköterskorna har ingenting emot att någon gång hjälpa nattpatrullen men vill inte att hemtjänstens arbetsuppgifter ska bli schemalagda på bekostnad av de boende på Wesslandia.

Wesslandias verksamhetschef Tuula Larsson bekräftar att man har pratat om ett samarbete mellan Wesslandias nattpersonal och hemtjänstens nattpatrull, men vill inte kommentera det hela förrän 11 mars, då ytterligare ett möte mellan de inblandade hålls.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".