Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolchef osäker på kontrollen av vikarier

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 16.41

Skolchefen för grundskolorna i Uppsalas västra delar Åsa Wiberg är osäker på om rutinerna kring vikarieanställningar i skolan är tillräckliga och reagerar på TV 4’s rapporteringen om de 75 sexbrotts-dömda vikarierna som enligt en granskning påvisats i landets skolor.

- Man måste säkra det här mera, jag blir fundersam själv på hur har vi det med det egentligen. Hur går det till och att vi egentligen inte vet idag. Man borde följa upp hur det fungerar hos oss.

Känner du att du kan garantera föräldrar och elever att det inte finns anställda i skolorna som är dömda för sexualbrott?
-
Det kan jag inte göra eftersom jag inte har kontrollerat det. Och eftersom det nu visat sig att det är så på andra håll, så skulle det kunna tänkas vara hos oss även om vi har rutiner för hur vi ska göra det här.

Av de cirka 150 000 vikarier i den tredjedel av landets kommuner som granskades av TV 4’s kalla fakta är sammanlagt 75 dömda för sexbrott någon gång mellan 1973 och 2006.

I det sifferunderlaget som man har fått från brottsförebyggande rådet, BRÅ, framgår det inte om det finns eller har funnits några dömda sexualbrottslingar som vikarierat i Uppsala läns för- och grundskolor under åren 2003 - 2006. Enligt Tove Sporre vid BRÅ, som har hjälpt till med underlaget så lämnar nämligen inte BRÅ ut personstatistik om det visar sig att sökningen ger färre än fyra träffar, vilket är fallet för Uppsala län i den här undersökningen.

Vikarieförmedlingen för Uppsalas förskolor känner sig säkra på sin personal. De har själv runt tvåhundra timanställda och har fått utdrag från belastningsregistret av samtliga.

Men för Uppsalas grundskolor finns ingen gemensam vikariepool utan där ringer vikarier till de olika skolorna och anmäler intresse att vikariera. Åsa Wiberg, skolchef för Uppsalas västra delar, tycker att det systemet bör ses över.

- Då skulle man kanske kunna ha ett system så man vet om den här vikarien har lämnat det, man kanske kan ha något på nätet eller listor så man vet. För det är ju också så att vikarier åker runt på massor av skolor, hur ska vi ha koll på det här.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".