Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tärnsjö

Behandlingshem anklagas för övervåld

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 08.12

Personalen på behandlingshemmet Vildängeln i Tärnsjö har polisanmälts för att ha misshandlat en 14-årig flicka som vistats på hemmet. Den 14-åriga flickan, Malin, berättar att hon fortfarande i dag har domningar i kroppen efter att personal vid flera tillfällen brottat ned henne på golvet och suttit på henne.

– De lade ned mig. Sedan drog de upp armarna. Jag hade väldigt ont i kanske tre veckor sedan, ont i min hand.

På det privata behandlingshemmet Vildängeln i Tärnsjö i Heby kommun behandlas flickor och unga kvinnor i åldrarna 13-21. Deras problem rör bland annat ätstörningar och annat självskadande beteende.

14-åriga Malin kom dit i höstas och berättar att hon vid fyra tillfällen brottats ner med det hon beskriver som polisgrepp och lagts ner på golvet med ibland uppemot tre personer sittandes på henne. Dessutom har hon sett ytterligare en flicka bli nedbrottad på samma sätt.

Det är inte första gången det förekommer uppgifter om liknande behandling av flickorna på Vildängeln. I en anmälan för några månader sedan vittnade en tjej som bott på hemmet om att hon sett personalen göra så här mot andra och att det då varit fråga om onödigt våld.

Malin berättar att hon fick blåmärken på armarna då de bröts upp bakom hennes rygg vid nedbrottningarna.

– Fullt på hela armen. De har vridit runt armen. De har tagit i väldigt hårt.

Hon berättar att hon ännu idag har känningar i kroppen efter det hon varit med om.

– Det är min svanskota. De satt ju på den.

Malins mamma Maria bestämde sig i julas för att ta hem dottern från Vildängeln, och hon har nu polisanmält personalen för misshandel.

– De kör ju med barnen att de inte ska bruka våld, och sedan brukar de våld själva. Det är rena barnmisshandeln, både fysiskt och psykiskt.

Företaget som driver Vildängeln heter SRK Konsultation AB. Upplandsnytt hade bokat in en intervju i måndags med företagets VD Susanne Frode och enhetschefen på Vildängeln, Heikki Syrjäpalo. Men i sista stund ställde de in intervjun.

Vi ville ställa frågor om det specifika fallet, men VD:n hänvisar till kommande beslut från länsstyrelsen, dit fallet nyligen också anmälts.

Vad vi kunnat utläsa i företagets svar till länsstyrelsen är följande:
Vildängeln medger att Malin blivit nedlagd och fasthållen, dock vid tre tillfällen och inte fyra som Malin hävdar. De skriver att det här är en självförsvarsteknik som personalen är utbildad i att använda - de kallar det för ”fysisk nedläggning” - och att den används när det uppkommer hotfulla eller våldsamma situationer. När det gäller frågorna om de skador som Malin fått efter vistelsen på hemmet så är den informationen sekretessbelagd på de handlingar vi tagit del av, och därför kan vi här inte återge företagets svar till länsstyrelsen.


Mårten Nilsson
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".