Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot och våld ska kartläggas

Publicerat torsdag 13 mars 2008 kl 07.04

Efter anmälningar om att personer som vårdats inom LSS-verksamheter skadats, och efter att en person avlidit i samband med en så kallad nedläggning så ska Länsstyrelsen i Uppsala län nu kartlägga förekomsten av hot och våld inom LSS-verksamheter i länet. Granskningen omfattar både på kommunala och enskilda hem.

- Vi har funnit anledning att försöka kartlägga totalt i länet hur vanligt förekommande det här kan vara, säger Maria Knight som är socialkonsulent vid länsstyrelsen.

I går i Upplandsnytt kunde du höra 14-åriga Malin berätta om sin vistelse på behandlingshemmet Vildängeln i Tärnsjö, där hon efter att ha varit med om så kallade nedläggningar vid flera tillfällen ännu idag har känningar i kroppen.

Under hösten 2006 avled också en man efter att han lagts ner på en säng av en personlig assistent. Det här har Upplandsnytt berättat om tidigare och polisutredningen kom då fram till att inget brott begåtts. Men länsstyrelsen har vid flera tillfällen noterat att det i anmälningar som kommer in finns berättelser om hot och våld på olika hem i Uppsala län.

Den enkät som nu skickats ut fokuserar mest på LSS-verksamheter, dvs där personer som har en utvecklingsstörning får särskilt stöd och service. Enhetscheferna på nästan 250 verksamheter i länet ska senast i slutet av den här veckan svara på enkäten. Där ställs bland annat frågor om hot och våldsituationer mellan brukarna, mellan brukare och personal och även hur man på platsen hanterar såna situationer.

Efter sammanställningen av enkäten kan länsstyrelsen komma att välja ut några verksamheter där de går in och inleder tillsyn.

Reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".