Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägverket krävs på sanering

Publicerat lördag 15 mars 2003 kl 09.15
Knivsta kommun kräver nu att Vägverket sanerar grustäkten i Östuna utanför Knivsta och undersöker om grundvattnet i närheten förorenats.
Vägverket avbröt saneringen i höstas, men nu har bygg-och miljönämnden i Knivsta förelagt Vägverket att fortsätta arbetet. - Täkten kommer att undersökas för att vi ska se vad som finns i den, säger Kenneth Gunnar som är vice ordförande i bygg- och miljönämnden. Upplandsnytt har tidigare berättat om grustäkten i Östuna, där någon har dumpat bland annat traktorer, containrar och oljefat, något som upptäcktes efter att de som bor i närheten klagat på att dricksvattent luktade olja. Eftersom det är Vägverket som äger täkten så fick de börja gräva upp och sanera marken. Men i höstas slutade Vägverket gräva, de menade att det inte var de som dumpade maskinerna och ville inte betala för utgrävningen mer. Men nu har bygg-och miljönämnden i Knivsta alltså beslutat att förelägga Vägverket att både sanera täkten och undersöka om grundvattnet är förorenat. Den undersökningen skall vara klar 1 maj. Bygg-och miljönämnden menar att skrotet troligen grävdes ner i samband med att Vägverket fyllde igen täkten på åttiotalet och att de därför har ansvar för hur den ser ut. - Eftersom Vägverket är de som har haft täkttillståndet så tycker vi att det är de som har ansvaret, säger Kenneth Gunnar. Om det här innebär att Vägverket i slutänden kommer att betala för saneringen är inte klart, Vägverket kan överklaga kommunens beslut och polisen har ju också hittat en misstänkt för själva dumpningen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".