Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Dödsfall på Rondellen utreds

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 07.01

Både Uppsala kommun och Socialstyrelsen utreder Attendo Cares vårdboende Rondellen i Uppsala efter att en man i åttioårsåldern blivit mycket uttorkad på boendet och senare avlidit.

Den äldre mannen kom till Rondellen i slutet av förra året. En knapp månad senare hade han svårt att få i sig mat och ryckningar i armar och ben. På rondellen tolkades det inte som att mannen led av uttorkning, men han fick medicinsk behandling. Några dagar senare skickades han akut till sjukhus.

Det här står i den Lex Maria-anmälan som den medicinskt ansvariga sjuksköterskan gjort. Där står också att när mannen kom in till sjukhuset så konstaterades där att han bland annat hade andningsproblem och var rejält uttorkad. Mannen avled på sjukhuset drygt två veckor senare.

Den här anmälan utreds nu av Socialstyrelsen. Också kommunen gör en utredning, bland annat eftersom de anhöriga hört av sig och påpekat flera brister. De menar bland annat att det var de som fick personalen att ringa ambulans så att mannen fick komma till sjukhus, där uttorkningen upptäcktes.

De anhöriga är också kritiska till hur personalen på Rondellen informerat dem om hur mannen mådde. Kommunens utredning är inte helt klar ännu och inte därför inte offentlig, men enligt uppgift till Upplandsnytt väntas den innehålla en rad påpekanden och krav på saker som Attendo Care måste förbättra för att inte sådant här ska hända igen.

Charlotte Dimming är informationschef på Attendo Care, men hon vill inte kommentera några detaljer i den här frågan innan socialstyrelsens utredning är klar.

– Vi har gjort en utredning och lämnat till Socialstyrelsen. Sedan är det de som fattar beslut. Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet, utan vi avvaktar beslutet från Socialstyrelsen.

Attendo Care och Vårdboendet Rondellen uppmärksammades mycket för drygt ett år sedan, när en man som vårdades där efter en hjärnblödning avlidit strax efter att han lämnat Rondellen. Bland annat Socialstyrelsen pekade då på ett antal brister, till exempel när det gällde personalens kompetens.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".