Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
uppsala län

Våld och hot vanligt på HVB-hem

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 06.50

Det är vanligt med hot och våld inom flera LSS-verksamheter och HVB-hem i Uppsala län. Det visar en ännu inte offentliggjord rapport från länsstyrelsen som Upplandsnytt tagit del av.

Hot- och våldsituationer förekommer på två tredjedelar av boendena, där bland annat personer med utvecklingsstörning eller beteendeproblematik vistas en längre eller kortare tid. Maria Knight är socialkonsulent på länsstyrelsen.
- Det förekommer ofta i 17 verksamheter, och det innebär ett stort problem.

I slutet av februari skickade länsstyrelsen ut en enkät, där man ställde flera frågor till enhetscheferna på 154 verksamheter i Uppsala län där personer med utvecklingsstörning och/eller beteendeproblematik bor. Det gäller både kommunala och enskilt drivna boenden, och frågorna gällde om det förekommer hot och våld mellan brukarna, mellan personal och brukare samt om det finns självskadebeteende hos de boende, och svaren är slående. Två tredjedelar av verksamheterna svarar att de har erfarenhet av det här. De flesta uppger att det skett i enstaka fall, men var femte, 29 stycken, säger i enkätssvaren att det sker ofta. De boendena kommer länsstyrelsen att inleda tillsyn hos.
- Vi trodde nog  inte när vi skickade ut enkäten att det skulle bli så många. Vi trodde att det kanske skulle röra sig om 10-15, men nu visar det sig vara dubbelt så många som vi vill göra en verksamhetstillsyn på.

I Sverige har det uppmärksammats fall den senaste tiden där personer skadats eller till och med dött efter att personal använt sig av metoden ”nedläggning”. Upplandsnytt uppmärksammade ett fall på ett boende för flickor i Heby kommun. Och senast togs ett fall med en förståndshandikappad man i Uppsala upp i SVT:s Uppdrag Granskning, där en personlig assistent hade lagt sig på mannens rygg. Mannen dog av skadorna. Länsstyrelsens rapport visar på att problem med hot och våld finns både mellan brukare och mellan brukare och personal, men också där brukarna skadar sig själva.

Efter sommaren planerar länsstyrelsen att inleda tillsyn hos de 29 verksamheter som i enkätsvaren uppgett att de ofta upplever hot- och våldsituationer.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Enkätsvar

Länsstyrelsen har ställt frågor om tre former av våld och hot: mellan brukare, mellan brukare och vårdare och självskadligt beteende.

150 svar kom in:

  • 29 verksamheter svarar att det förekommer ofta
  • 20 svarar att det förekommer att alla tre sorters våld förekommer vid enstaka tillfällen
  • 24 svarar att det förekommer i två kategorier
  • 31 svarar att det förekommer i något av de tre
  • 44 svarar att det inte förekommer alls

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".