Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Kommunen föreslås hyra Gränby Arena

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 15.27
Den planerade multisport- och evenemangsarenan i Gränby

Uppsala kommun kommer att hyra tid i den nya evenamangsarenan ute vid Gränby centrum i minst 25 år för att näringslivet själva ska kunna stå som ägare för det hela. Det framgår i det förslag på samarbetsavtal som presenterades på tisdagen.

Utan stödet från kommunen hade arenan aldrig blivit av menar Ulf Häggbom som är ordförande i Uppsala Arena 2010 AB.
- Det betyder att det är lättare att skaffa sponsorer, vi har säkrat upp en del av driftskonstnaderna med det här hyresavtalet som kommunen nu kommer att teckna. Vi insåg efter ett tag att det går inte att driva den här helt utan kommunens medverkan.

Med breda leenden och med en tårtbit i hand presenterades det förslag på avtal mellan kommunen och det näringslivsbaserade arenabolaget som ska se till att det står en multisport- och evenemangsarena i Gränby om två - tre år. Avtalet går ut på att näringslivet står som ägare för det hela och att kommunen erbjuder ett långsiktigt stöd i form av att hyra tid i arenan under minst 25 år. Moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg var en av dem glada idag:

- Det är jättespännande om vi också i Uppsala skulle kunna sjösätta den här kulturen att det offentliga och näringslivet och samhället i stort kan genomföra ett sånt här projekt tillsammans.

10 miljoner per år är hyran på och kommunen kan då använda arenan för andrahandsuthyrning till föreningar och evenemangsverksamhet, konferenser, mässor mm.

Men hur mycket tid man får för 10 miljoner kan man inte svara på. Lena Hartwig är socialdemokraterna, även hon positivt inställd till avtalet, förklarar:

- Det kan man inte svara på, det är det man måste jobba med, eftersom man idag inte kan säga vad en istimme kostar. Man uppskattar att huset kommer att kosta 300 miljoner, men exakt vad en istimme kostar är alltså omöjligt idag att säga, säger Lena Hartwig.

Det verkar inte finnas mycket motstånd till att kommunen går in och stödjer arenan på det här sättet. De allra flesta pariterna har varit med i disussionerna och Lena Hartwig menar att man är överrens över partigränserna. På det hela taget presenteras det hela som en bra investering för Uppsala som i slutändan kommer att löna sig för kommunen. Det menar Gunnar Hedberg:

-Uppsala som samhälle får tillbaka det tiofaldiga ungefär, i storleksordningen 100 miljoner kronor som ska komma Uppsalas näringsliv till godo. På så, om man räknar så vitt, så är det en ren vinst, säger han.

Förslaget ska i juni eller augusti upp i kommunfullmäktige för beslut.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".