Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Kyld mat utifrån framtiden för Akkis?

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 05.35

I framtiden kan patientmaten på Akademiska sjukhuset i Uppsala komma att tillagas på annan ort, mat som kyls ned och sen värms upp igen innan servering. Det är innehållet i en utredning som ledningen för sjukhuset just nu tittar på. Och det här upprör personalen på sjukhuset.

- Det var i början av april så vi trodde faktiskt det var ett aprilskämt. Det låter inte rimligt alls, för patienternas omvårdnad, säger Lisa Ahl, sjuksköterska på thoraxkirurgiska avdelningen om utredningen.

Idag lagas patienternas mat i köket vid personalmatsalen Blå korset på Akademiska sjukhuset. Och därifrån transporteras den färsklagade maten sedan ut till de olika avdelningarna.

Men det kan det bli ändring på snart. En tanke är nämligen att maten ska lagas av ett företag nån annanstans, kylas ned och sedan transporteras till sjukhuset, för att sedan värmas upp igen inför servering till patienterna. Den personal Upplandsnytt träffar är emot förslaget:

- Knepigt, jag har ingen förståelse för det överhuvudtaget, säger Jens Gustavsson, sjuksköterska på thoraxkirurgiska avdelningen.

- Jag tror inte det blir lika god mat som när det lagas till där nere, säger avdelningssekreterare Ingela Karlsson.

Köket där maten idag lagas är för gammalt och maskinerna för omorderna. Det är dessutom på två plan, vilket inte är optimalt idag Därför måste något göras, och en utredning har kommit fram till tre förslag:

1. Sjukhuset köper in färdigdukade brickvagnar från en leverantör. Maten är kyld och värms upp innan servering. Det här alternativet är allra billigast.

2. Köket byggs om till ett mottagningskök, maten kommer även då kyld från en leverantör men läggs upp på brickor här och värms upp innan servering.

3. Köket byggs om till ett mer modernt produktionskök och allt förblir som vanligt, men med skillnaden att den också då kommer att kylas ned och värmas upp innan servering. Det här är det förslag som är allra dyrast för sjukhuset, att ha kvar matlagningen på området.

Tommy Lenberg är förvaltningschef vid landstingsservice:
- Kan man bortse från ekonomin helt och hållet, nu är det få förunnat att kunna göra det, för det viktiga är att vi får en bra, näringsriktig och välsmakande patientkost, inte hur vi tillverkar den. Kan vi göra det här till en lägre kostnad, då tycker jag vi är skyldiga att göra det, skyldiga skattebetalrna om inte annat.

Men då är det viktigt att alla de andra delarna sammanfaller, alltså näringsriktig mat och att det är precis lika bra?

- Sjävklart.

Och går det?

- Vi anser att vi kan hålla näringsvärde och annat med den här tekniken, säger Tommy Lenberg, förvaltningschef vid landstingsservice.

Innan sommaren räknar man med att fatta ett beslut kring hur det blir med maten på Akademiska sjukhuset.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".