Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forsmark miljardinvesterar

Publicerat torsdag 10 april 2003 kl 14.01
De närmaste åren ska fem ångturbiner vid kärnkraftsverket i Forsmark bytas ut. Bytet ökar effekten för elproduktionen vid verket med drygt 4 procent jämfört med dagens effekt.
Claes-Göran Runermark, vice vd för Forsmarks Kraftgrupp, säger till tidningen Svensk Energi att effekthöjningen motsvarar ett medelstort vattenkraftverk, som exempelvis det i Älvkarleby. Eftersom man med de nya turbinerna tar ut mer energi ur hetvattnet minskar den mängd värme som går ut i havet. Det är också positivt för miljön, menar Runermark. De nuvarande ångturbinerna i Forsmarksverket har gått i mellan 20 och 25 år och har de senaste åren krävt mycket underhåll. Kostnaden för turbinbytena ligger på drygt 1 miljard kronor.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.