Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Kommunalt rökstopp ger resultat

Publicerat torsdag 28 augusti 2008 kl 05.35

Sen första augusti får man inte röka på arbetstid om man är anställd inom vård och bildning i Uppsala kommun. Kommunen erbjuder sina anställda avvänjningskurser och så här, efter en månad med rökförbud, är kommunens rökavvänjningskurser fulltecknade och kommunen har tvingats köpa in fler.

Det första som möter en i receptionen på vård och Bildning i Uppsala är texten Välkommen till en rökfri arbetsplats. Och så har det varit sen första augusti. Man får alltså inte röka på arbetstid längre. Undantag ges för lunch eller annat målintag.

Anethe Eriksson, som arbetar med personalfrågor inom vård och bildning i Uppsala kommun berättar vilka som berörs av förbudet:
- Det är alla som arbetar inom förskola, grundskola gymnasiet, IFO, kultur och fritid samt alla politiker som sitter i vår nämnd.

Tanken var att hela kommunen skulle bli rökfri, men det beslutet gick inte igenom. Anethe Eriksson har inte givit upp hoppet:
- Vi hoppas att de andra följer efter.

Kommunen erbjuder alla som vill sluta röka en avvänjningskurs. Före semestrarna var intresset minst sagt svagt. Men nu håller ett sextio tal personer på att lära sig att sluta röka:
- Nu är kurserna fulltecknade och vi har köpt in tre kurser till från Kommunhälsan. Det här går bra, det fungerar bra. Många tycker att det är skönt, tycker att det är bra att sluta, så det känns jätteroligt.

Enligt Anethe Eriksson efterlevs förbudet. Men några som arbetar på de numera rökfria arbetsplatserna är av en annan uppfattning.

Lars Ullwencreutz arbetar på ett av kommunens gruppboenden. Han är rökare och har samlat 316 namnunderskrifter mot rökförbudet. Han tycker inte att förbudet efterlevs:
- Det har inte märkts nån skillnad, varken på min arbetsplats eller på nån annan arbetsplats som jag varit i kontakt med, folk röker som vanligt.

På arbetstid?
- Ja.

Men om chefen ser dig då?
- Jag har gjort det inför chefen också utan kommentarer.

Ja, vad gör kommunen med dem som fortsätter att röka?
- Ja det här är en uppgift för närmaste chef, då tar man ett samtal. Vi har inga poliser eller angivare eller nån sånt utan vi tar det med samtal, säger Anethe Eriksson, som arbetar med personalfrågor.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".