Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Tuffare tider spås Uppsalas handlare

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 06.53
Allt fler köpcentrum kommer slåss om kunderna. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix

Uppsalas handlare måste vara beredda på mycket hård konkurrens de kommande åren. Det spår Handelns Utredningsinstitut och pekar på kommunens alla köpcentrum som expanderar kraftigt samtidigt som handeln i grannlänen gör det samma.

Men Kaj Eklund, bokhandlare i Gränby är inte orolig.
- Det är jättespännande. Gränby som vi ligger i, kommer att bygga ut med uppåt 40-50 butiker under några år och det ser ut att bli en god framtid.

Är du inte orolig för konkurrensen?
- Nej, bokhandeln är så pass unik och är inte så konjunkturkänslig och jag tror tvärt om att vi kommer att gynnas av att det kommer mer folk hit, säger Kaj Eklund.

När Upplandsnytt går en runda bland handlare i Uppsala city är det flera som både ser med glädje och oro på expansionen. Samtidigt som det ges bra möjligheter att själv satsa så innebär det också ökad konkurrens.

Men på Handelskammaren i Uppsala län tror man att Uppsalas handel har mycket mer att ge berättar Magnus Åkerman.

- Uppsala är ju en av de stora städerna i landet och växer kraftigt och då kräver det naturligtvis en motsvarande infrastruktur på handelsområdet där vi har släpat efter i väldigt många år jämfört med våra grannstäder runt om i Mellansverige. Uppsala har ju ett handelsindex på 111 vilket är väldigt lågt för en så stor stad som Uppsala, menar han.

Idag reser konsumenter från närliggande områden till Uppsala för handla. Kommunen har en förhoppning om att det ska bli ännu fler som gör det framöver. Översätter man det till fackspråk så innebär det alltså att det så kallade handelsindex ökar. Till år 2015 har kommunen som mål att ha ett handelsindex på 120 något som Uppsala har potential för menar Magnus Åkerman.

- Ja, bara det faktum att vi är i en region som har mellan två och tre miljoner invånare inom en timmes avstånd. Hela norrort har ju precis lika lätt att ta sig hit som någonstans i västerort eller söderort, söder om Stockholm, förklarar han.

Men Uppsala bör ha i åtanke att även regionerna runt om expanderar kraftigt och är konkurrensstarka, menar Fredrik Kolterjahn vid Handelns Utredningsinstitut.

- Det är ju framförallt i norra Stockholm detaljhandeln ökar som mest och konkurrensen i Uppsala med de planer som ligger idag kommer att bli väldigt, väldigt hård, betydligt hårdare än vad den har varit de senaste åren. Inte minst om det är så att vi nu går in i en lågkunjunktur där konsumtionen mattas av, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".