Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Uppståndelsen förvånar Hemmingsson

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 07.12

Den förre landstingsdirektören Erik Hemmingsson, som lämnade sin post i fredags, vill fortfarande inte kommentera varför han valt att sluta. Men han reagerar med förvåning över den överklagan på fallskärmsavtalet som i går lämnades in till länsrätten av tre oppositionspolitiker inom landstinget.

Erik Hemmingsson vill inte medverka i en bandad intervju i Upplandsnytt, men på frågan om vad han anser om den överklagan som i går lämnades in säger han i en kommentar att det är förvånande att man nu tagit just den här frågan så högt upp. Han kan inte själv minnas att det hänt tidigare inom landstinget att en fråga om ett avtal så som hans gått till länsrätten för prövning. Personligen tror han att ärendet nu utvecklats till en politisk armbrytning mellan oppositionspolitiker och majoriteten inom landstinget.

Upplandsnytt har ställt ett antal frågor till Erik Hemmingsson om anledningen till att han slutar. Men där vill han inte svara utan säger att det är mellan honom och hans tidigare arbetsgivare, landstinget. Upplandsnytt frågar landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman samma sak:

- Vi har fört samtal i mitt arbetsrum. Det är en principsak för mig att aldrig diskutera i media sånt som sägs i förtroende till mig. Alla som kommer in till mig och pratar i förtroende ska veta att det inte kommer ut, säger Erik Weiman.

Om nu länsrätten väljer att gå igenom ärendet och det i slutändan leder till att avtalet blir ogiltigförklarat, så innebär det att även Hemmingssons uppsägning upphävs. Den enda handling som finns angående detta är just överenskommelsen om fallskärmsavtalet, där det också står att landstingsdirektören slutar 2008-09-01. Om den handlingen ogiltigförklaras så betyder det att Hemmingsson egentligen ska tillbaka till jobbet.

Pyry Niemi är socialdemokrat och en av dem som ligger bakom överklagan till länsrätten:

- Om det blir ogiltigförklarat så måste det ju ske någon ny form av process. Landstingsmajoriteten tvingas ju då att agera på något vis. Antingen så behåller de Erik Hemmingsson och betalar ut hans lön fullt ut under de två åren som han hade kvar på sin anställning. Eller så meddelar de honom att han inte är önskvärd, säger Pyry Niemi (s).

Hemmingsson själv säger i en kommentar till Upplandsnytt att det är helt uteslutet att han skulle komma tillbaka till jobbet vid ett sådant scenario. Han är helt inställd på att gå i pension, säger han. Och dessutom tycker han inte att en dom i länsrätten kan fungera som ett återanställningsbeslut.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".