Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fullerö ska bli Sveriges största turistmål

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 07.26
Så här kan Fullerö Park komma att se ut (arbetsskiss).

Planerna på att bygga ett handels- och upplevelseområde i Fullerö norr om Uppsala fortskrider, och har nu målet att bli ett av Sveriges största turistmål. Detta trots att experter vid handelns utredningsinstitut varnar för en överetablering av affärsområden i Uppsala och för svårigheter att locka turister.

Men Pelle Vamstad projektledare för Fullerö Park är inte orolig.

- Vi bygger och tillhandahåller en handelsplats som vi är fullständigt övertygade om att handelsföretagen kommer att uppskatta och se potentialen i. Temaparken, där ser vi inte någon konkurrenssituation för det vi avser att bygga är en temapark av internationellt snitt och besökarna, människorna i Sverige bor till stor del i Mälardalen, säger han.

Från att ha presenterat Fullerö som ett nytt handelscentrum i Uppäala pratar nu företrädarna för parken istället om en utveckling av Uppsala kommun, som en utveckling av Storvreta med bostäder, sportcenter för främst innebandy och fotboll mm (, hotell, handelsyta och en stor upplevelsepark.)

- Uppsalaborna blir fler och fler så att Fullerö Park är en del av lösningen för att hantera den här befolkningstillväxten som redan är pågående i Uppsala.

Precis som tidigare vill man också bygga en handelsyta, en Galleria, ett hotell och en 45 000 kvadratmeter stor upplevelsepark som nu har fått en mer framträdande roll i projektet och som dessutom har bytt tema. Från djur och urtid till vikingar. Parken ska locka 800 000 besökare per år å de ska komma från hela landet och även från länder runt omkring.

Men för att detta ska vara hållbart för Uppsala i längden ser handelns utredningsinstitut att temaparken ska ha ett besöksantal på över miljonen. Det berättar Ingrid Anderbjörk som är etableringsansvarig i Uppsala kommun.

- Konkurrenssituationen är hög i hela Stockholmsregionen och det är svårt att konkurera om man tittar just på upplevelsesidan, Gröna Lund, Skansen och nya initiativ som tas söder om Stockholm så helst skulle man se att det var en internationell dragare eller en stark nationell aktör som arbetade fram ett koncept för en anläggning av det här slaget för att också få draghjälp till en handelsyta i anstutning till, säger hon.

- Det finns ett stort intresse nationellt och från internationella investerare för att gå in i det här projektet, berättar Pelle Vamstad för Fullerö Park.

- Men hur verkligt är det?

- Det är väldigt verkligt. Vi har ju politisk majoritet för projektet i stadshuset. Så det ser ytterst ljust ut för Fullerö Park, menar Pelle Vamstad.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".