Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forsmark

Ny kritik mot Forsmarks rutiner

Publicerat fredag 5 september 2008 kl 16.33
Ny kritik mot Forsmarks kärnkraftverk.

Nu riktas återigen allvarlig kritik mot Forsmarks kraftgrupp. Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som kräver nya kontroller av kärnkraftverket efter att en ventil felaktigt varit stängd under året.

- Händelsen i sig är inte så speciellt allvarlig, utan det allvarliga är att man på verket inte har följt de rutiner man själv har satt upp, och det vill vi självklart titta vidare på, säger Anders Bredfell, pressansvarig på  Strålskyddsmyndigheten.

Den stängda ventilen hör till ett nödskylsystem och upptäcktes för några veckor sedan i samband med en årlig översyn av reaktor två. Nödkylsystemet är mycket viktigt för kylningen av reaktorhärden om det ordinarie kylsystemet inte skulle fungera, och ventilen hade vid upptäckten varit stängt sedan ett år tillbaka.

Strålsäkerhetsmyndigheten har nu utrett händelsen och slår fast att Forsmark inte tillämpat gällande rutiner. Man kräver därför att Forsmark ska göra förbättringar så att rutinerna följs och också kontrollera reaktor två igen innan den får starta, något som enligt planerna skulle ha skett på måndag. Samma kontroller ska ske med de övriga två reaktorerna.

Dessutom kräver myndigheten att Forsmark ska utreda hur ventilen har kunnat vara stängd så länge. Händelsen ska inte ha inneburit någon fara för människor eller miljö.

Forsmarksverket står under särskild tillsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten efter flera allvarliga incidenter de senaste åren.

Claes-Inge Andersson är informationschef på Forsmark och säger att dom ska gå igenom rutinerna.
- De måste fungera kring den här typen av arbeten, och det är också en del i det underlag vi ska leverera in till myndigheterna, att vi kan garantera det här.

Kritik mot rutinerna, det liknar den kritik ni fick häromåret, hur ser du på det?
- Det här är ju en enstaka händelse. Vi jobbar kontinuerligt med att se till att rutiner och instruktioner följs, säger Claes-Inge Andersson.

Upplandsnytt/TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".