Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccin inte gratis-gamla offras

Publicerat måndag 12 november 2001 kl 07.34
I vinter beräknas minst 15 gamla dö av influensa i Uppsala län i och med att landstinget säger nej till billigare influensavaccin. Pensionärsorganisationerna har skrivit till landstinget och begärt gratis vaccinering men fått nej.
Maj-Britt Zillén som är länsordförande i Sveriges Pensionärsförbund, anser att både människoliv och sjukvårdskostnader skulle sparas om pensionärer fick gratis vaccin mot influensa och lunginflammation. Och saken har diskuterats i landstinget. Men pengarna anses inte räcka. Inte i år och knappast heller nästa år, säger Lena Rönnberg som är landstingsråd för socialdemokraterna till Upplandsnytt. I Stockholm har ett treårigt försök att ge billigare vaccin gett så goda resultat att landstinget beslutat erbjuda helt gratis vaccinering i vinter. I Stockholm har man funnit att man vinner ekonomiskt på att erbjuda gratis vaccin. Dessutom har antalet dödsfall så mycket som halverats. I Uppsala län beräknas mellan 30 och 180 personer dö i en influensaepidemi. Det betyder att om antalet dödsfall också i Uppsala län skulle halveras genom gratis eller billigare vaccin, så skulle mellan 15 och 90 människoliv kunna räddas i länet i en epidemi. Siffrorna från Stockholm presenteras på läkarstämman i Älvsjö om två veckor och efter det tror Per Lundberg, som är smittskyddsläkare i Stockholm, att övriga landsting i Sverige kommer att följa Stockholms exempel.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.