Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konjunkturen sviktar - men inte i Uppsala län

Publicerat lördag 17 maj 2003 kl 10.04
Konjunkturen i Mälardalen sviktar - men inte i Uppsala län. I kategorier som nyföretagande och nya bygglov så ökar istället siffrorna i länet. Det visar en färsk analys från Föreningssparbanken.
- I Uppsala län och framförallt i Uppsala kommun så är många företag forsknings- och utvecklingsinriktade. Dessutom producerar många företag tjänster åt den offentliga sektorn och det gör att svängningarna inte blir så dramatiska, det säger Bengt-Olov Ericsson som är kommunalråd i Tierp och ordförande för Uppsala läns gemensamma tillväxtberedning. Föreningssparbankens analys har rubriken "Konjunktursvackan i Mälardalen fortsätter". Där redovisas statistik över sådant som nyföretagande, lönsamhet och nya bygglov. Även om siffrorna runt regionen i de flesta kategorier är på nedåtgående - i Stockholms fall mycket beroende på krisen i telekom och IT - så pekar det i Uppsala län i flera fall uppåt. Där nyföretagandet i Stockholm sjönk med fem procent i januari och februari, så steg det något i Uppsala län. Och där nya bygglov i Stockholm minskade knappt under 2001 och 2002 så mer än fördubblades de i Uppsala. Till framtidsbranscherna i länet brukar bioteknikindustrin räknas. En annan bransch som i framtiden kommer bidra till länets välstånd är Upplevelsesektorn, tror Bengt-Olov Ericsson. - Det kan handla om allt från intressanta anläggningar till historiska upplevelser men också om jakt och fiske, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".