Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvicksilver ska djupförvaras

Publicerat tisdag 20 maj 2003 kl 12.44
I dag har regeringen lagt fram ett förslag om att cirka 15 tusen ton kvicksilveravfall i Sverige ska slutförvaras i ett djupförvar, precis på samma sätt som landets högradioaktiva kärnavfall. Och antingen blir förvaringen i Oskarshamn eller Forsmark i norra Uppland.
Och antingen blir förvaringen i Oskarshamn eller Forsmark i norra Uppland. Och tidpunkten för kvicksilverförvaringen sammanfaller med slutförvaret av kärnavfallet som ska tas i drift år 2015. Därmed skulle man kunna tänka sig ett gemensamt slutförvar, men enligt Sten Kjellman på Svensk Kärnbränslehantering, SKB, finns det inga planer på det. Forsmark är ju i dag en av två platser där kärnavfallet är tänkt att förläggas. Och då man ändå bygger ett bergrum en mil ner i urberget så finns det utrymme för annat avfall. Men det att blanda den här typen av högrisk avfall tror inte Sten Kjellman är möjligt. - Tanken har givitvis funnits under årens lopp, men det är två olika ämnen som kräver olika sorters förvar, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".