Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för nya färdtjänstregler

Publicerat tisdag 10 juni 2003 kl 07.10
Älvkarleby kommun vill spara in på färdtjänsten genom att begränsa antalet resor och höja avgiften. Det här oroar bland annat Jeanette Eling, som är är blind och rullstolsbunden.
- Mitt och min dotters liv skulle slås i spillror, vi skulle inte kunna leva. Jag är totalt beroende av färdtjänst, säger Jeanette Eling. Idag har Jeanette Eling tillgång till obegränsat antal resor med färdtjänst och försöker trots sina funktionshinder att leva ett så innehållsrikt och aktivt liv som möjligt tillsammans med dottern. Fast nu har kommunens socialnämnd lagt ett förslag som innebär att antalet resor begränsas till sexton per månad. Avgiften per resa kommer också att fördubblas. Om kommunstyrelsens förslag om besparingar går igenom kommer Jeanette Eling inte att kunna lämna sitt hem mer än två gånger per vecka, eftersom hon är helt beroende av färdtjänst för att kunna ta sig någonstans. Älvkarleby har liksom många andra kommuner en ansträngd ekonomi och neddragningarna inom färdtjänsten skulle innebära en besparing på 400.000 kronor. Lars Skytt (s), ordförande i Älvkarlebys kommunstyrelse, anser inte att ett beslut skulle leda till allvarliga försämringar för kommunens funktionshindrade. Han säger att det kommer att vara möjligt att söka dispens för dem som har ett extra stort behov av färdtjänst. Jeanette Eling är ändå oroad över hur besparingarna kommer att påverka hennes och dotterns liv: - Om allt går igenom kan vi inte åka, då bryter jag ihop.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".