Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Musikklassernas framtid

Besked om flytt krävs

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 05.12
1 av 2
Sven-Gunnar Dahlquist
2 av 2

Efter det senaste årets turbulens kring Uppsala musikklasser och den ombyggda Nannaskolan så har det ännu inte kommit något slutgiltigt beslut om var klasserna ska inrymmas i framtiden. Men nu kräver fastighetskontoret ett tydligt beslut innan de bekostar de sista justeringarna. 

I det senaste beslutet i Barn- och ungdomsnämnden gavs fastighetskontoret i uppdrag att justera de akustikproblem som finns i Nannaskolan.

Men i dagarna kom det en ny vändning i den här frågan. Enligt ett internt beslut, som ännu inte offentliggjorts, kräver nu fastighetskontoret ett tydligt beslut som säger att musikklasserna ska flytta in nästa höst. Först efter det beslutet kommer akustiken i salarna att förbättras, det säger fastighetschefen Sven-Gunnar Dahlquist:

- Det har funnits många olika infallsvinklar på detta. Och eftersom vi fortfarande inte har hört att musikklasserna officiellt tagit den ställningen att de flyttar dit, så vill vi veta med säkerhet att så kommer ske innan vi lägger ner ytterligare pengar i lokalerna, säger Sven-Gunnar Dahlquist.

Ärendet med Nannaskolan har under året varit en av de hetaste och mest omdiskuterade politiska frågor i Uppsala. Nannaskolan renoverades för 87 miljoner kronor, för att nästan till fullo anpassas till musikklassernas verksamhet, och musikklassernas ledning har tidigare velat att just Nanna skulle bli deras hemvist.

Men när det bland annat upptäcktes att musiksalarnas akustik i Nannaskolan inte var optimal så ville de vara kvar i Balderskolan, det vill säga den skola där de varit provisoriskt inhysta de senaste åren. Där fungerar akustiken, menade ledningen för Uppsala Musikklasser tidigare i år. Och till slut så blev det precis så, den 10 juni meddelade folkpartisten Fredrik Sjöberg, ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning, till elever och lärare att de inte behövde flytta.

Efter det här följde flera månader av politiska diskussioner där det i oktober beslutades att akustiken i musiksalarna i Nannaskolan skulle förbättras, bland annat genom att hänga draperier och sätta upp plattor, åtgärder som totalt kommer kosta cirka en kvarts miljon kronor, en kostnad som fastighetskontoret fått på sitt bord. Akustikförbättringarna ska göras i nära samarbete med musikklasserna, sas det, så att alla är överens om att det fungerar bra innan de till slut ska flytta in i Nannaskolan.

Men ännu har inget av det här gjorts i skolan. Fastighetskontoret anser att eftersom det inte finns ett tydligt beslut än på att musikklasserna ska flytta in nästa höst kan inte de påbörja arbetet med att förbättra akustiken. Det här framgår av en ännu inte offentligjgjord skrivelse som i veckan kommer att skickas till kontoret för barn och ungdom.

- Det är knappast rimligt att vi lägger ner pengar om vi inte vet att beslutet blir att musikklasserna flyttar dit. Det vore väl fel sätt att använda skattebetalarnas pengar, säger Sven-Gunnar Dahlquist.

Cecilia Forss, som är moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden, den nämnd som i så fall måste fatta ett sånt beslut, ser ett problem med det här. De kan inte fatta beslutet innan de vet om musikklasserna till fullo får plats i Nannaskolan, det kanske behövs kompetterande lokaler. Det här utreds nu, men när det är klart kan beslutet tas så att fastighetskontoret sen kan ordna akustiken:

- Ja, det är helt rimligt. De ska inte lägga ner en kvarts miljon kronor om de inte vet att det kommer att utnyttjas. Så jag är tacksam att fastighetskontoret säger på det viset, säger Cecilia Forss (m).

Så du menar att ni i Barn- och ungdomsnämnden kan ta ett beslut om exakt den tidpunkt som musikklasserna ska flytta in i Nannaskolan först, och att de sen ordnar akustiken?

- Ja, det kan vi göra, säger Cecilia Forss.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".