Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Djurskydd kan försämras

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 05.33
Henric Eriksson, länsveterinär i Uppsala i de nya lokalerna

Från och med årsskiftet kommer djurskyddsinspektionerna inte längre att skötas av kommunerna utan av länsstyrelsen - och i Uppsala län innebär det att antalet djurskyddsinspektörer nästan halveras.

Det är något som bekymrar länsveterinären Henric Eriksson på länsstyrelsen i Uppsala, där det varit rena byggarbetsplatsen de senaste veckorna.

- Våran länsstyrelse till hör de mindre gynnade i sammanhanget så vi kommer att få pengar till motsvarande till drygt sex årsarbetskrafter och i dagsläget i kommuerna i länet så har de sammantaget mellan 10 till 12 årsarbetskrafter, säger han.

Kommunernas 10-12 tjänster blir alltså sex när länsstyrelsen tar över djurskyddsinspektionerna. Nära nog en halvering.
- Vi tar gärna över djurskyddskontrollen men det är under förutsättning att vi får tillräckligt med resurser för att göra det, säger Henric Eriksson.

Men pengarna har fördelats efter länens befolkningstal, inte djurantalet, ett djurantal som är stort i Uppsala län. Henric Eriksson ser en risk för att djurskyddet blir sämre.
- Ja, vi ser en risk men vi får göra vårt bästa för att minimera den risken, säger han.
- Hur ska ni klara det här?
- Djurskyddskontrollen kommer att se annorlunda ut. Djurhållare som sköter sig kommer att få färre tillsynsbesök medan de som har brister kommer få fler besök.

Henric Eriksson räknar också med att det tar ett tag innan länsstyrelsen kommer i gång med inspektionerna hos djurägarna.
- Det kommer i stor del handla om att ta hantera klagomål som kommer in så den här förebyggnade kontrollen kommer inte komma igång förrän efter halvårsskiftet., säger Henric Eriksson. Jordbruksminister Eskil Erlsndsson, centerpartist, säger att regeringen har tilldelat pengar som ska täcka ett bra djurskydd, men att de kan komma att se över hur pengarna fördelas över landet till 2010.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

(

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".