Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Civil flygtrafik hotad

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 11.01
Foto: Scanpix

Om inte civil flygtrafik tillåts ända till midnatt på Ärna flygplats i Uppsala så blir det förmodligen ingen civil flygtrafik där.

Försvarsmakten, som har för avsikt att låta Uppsala Airport AB bedriva civilt lågprisflyg på Ärna flygplats, har nu på länsstyrelsens begäran lämnat in kompletteringar till sin tidigare tillståndsansökan.

Försvarsmakten är mycket tydlig med sina villkor för att civil flygverksamhet ska kunna bedrivas på Ärna. Det krävs öppettider från klockan sex på morgonen fram till midnatt, menar försvarsmakten, som till länsstyrelsen skriver att man inte är beredd att tillmötesgå miljö- och hälsoskyddsnämndens begäran om att redovisa miljökonsekvenser för begränsade öppettider.
”Begränsningar vad gäller tillåtna öppettider för den civila flygverksamheten skulle med största sannolikhet innebära att ansökan inte kommer att fullföljas av försvarsmakten och därmed skulle inte någon civil flygplatsverksamhet etableras vid Uppsala flygplats”, heter det i försvarsmaktens skrivelse.

För att minska utsläppen av miljögifter lovar försvarsmakten att se till att Uppsala Airport erbjuder gratis bussresor mellan flygplatsen och Uppsala centralstation för att på det sättet begränsa bilåkandet på sträckan.
Vidare utlovas bullerreducerande åtgärder i närliggande bostäder och att förlägga de flesta starter till de banor som är minst bulleralstrande. Försvarsmakten lovar också att driva anläggningen så att kommunens vattentäkt inte påverkas negativt.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".