Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenterna allt fattigare

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 15.27

Studenternas ekonomi har under de senaste 15 åren försämrats rejält i jämförelse med andra samhällsgrupper. Ett faktum som den ansvariga statssekreteraren på Utbildningsdepartementet Amelie von Zweigbergk inte känner till.

Som du har kunnat höra i Upplandsnytt under morgonen så har många studenter så pass dålig ekonomi att de inte har råd med några julklappar. Studenternas ekonomi har under de senaste 15 åren försämrats rejält i jämförelse med andra samhällsgrupper. Ett faktum som den ansvariga statssekreteraren på Utbildningsdepartementet Amelie von Zweigbergk inte känner till.

– Det har jag faktiskt ingen aning om. Det jag vet är att om man tittar på hur de studerande har det, så har kostnaden för boende ökat på sistone, säger hon.

Det stämmer visserligen att hyran är den tuffaste utgiften för de flesta studenter. Men trots att den ansvariga statssekreteraren inte känner till situationen så har studenterna fått det betydligt sämre jämfört med andra samhällsgrupper.

Under de senaste 17 åren så har värdet av studiemedlen minskat rejält i förhållande till en industriarbetarlön. 1990 motsvarade studiemedlet 74 procent. År 2007 var det nere i 52 procent av industriarbetarens inkomst.

Är inte det en bedrövlig utveckling? Amelie von Zweigbergk svarar:

– Jo, och det är därför som vi har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska titta på beloppsnivåerna. Det kan även handla om fribelopp och möjligheten att jobba vid sidan av liksom kopplingar till olika socialförsäkringar.

En ny utredning över partigränserna ser nu över studenternas situation och ska föreslå förändringar i det nuvarande systemet. En annan sak som har försämrats under senare år är att den sittande regeringen har tagit bort studerandevillkoret i arbetslöshetsersättningen. Det innebär att en student som inte har jobbat en längre tid innan studierna och inte får jobb efter examen blir hänvisad till socialbidrag.

Inte heller det känner den ansvariga statssekreteraren vid utbildningsdepartementet till.

– (Paus) Det måste jag be att få återkomma till...säger Amelie von Zweigbergk.

I ett mejl bekräftar hon senare att det stämmer att regeringen har tagit bort studerandevillkoret och tillägger att det inte finns några planer på att införa ett nytt sådant.

Johan Lindahl

johan.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".