Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer nedgrävd el i länet

Publicerat lördag 27 december 2008 kl 10.38
Arne Larsson vid Vattenfall.

Inför den här vintern har elbolaget Vattenfall gjort stora investeringar i det uppländska elnätet, och fler satsningar är på gång. Allt det här för att minimera riskerna att stora elavbrott drabbar kunderna vid snöoväder.

Arne Larsson arbetar vid Vattenfall Eldistribution i Uppland är positiv.

- Att få bygga om distributionsnät som är byggda för 40-50 år sedan från scratch, det är inte alla som får göra det. Så det är ju positivt, säger Arne Larsson.

Förra året åtgärdade Vattenfall ungefär 40 mil av det uppländska högspänningsnätet. I år drygt 45 mil, och nästa år planerar man att gräva ned eller isolera drygt 63 mil elkablar i Uppland. Detta för att vid stora snöoväder minimera riskerna att elabonnenter drabbas av stora strömavbrott. De områden där Vattenfall arbetar på åtgärder just nu är Vendel, Älvkarleby, Tegelsmora, Hållnäs, Söderfors, Östhammar samt i Enköpingsområdet, och även på andra håll. I slutet av november, då Uppland drabbades ett snöoväder var det, under de mest kritiska timmarna, nästan 12 000 elkunder som saknade ström, vissa i upp till tre dygn. Och då är frågan: kommer framtida snöoväder inte att orsaka långa elavbrott för upplänningarna i samma utsträckning?

- De erfarenheter som vi har av de åtgärder vi redan gjort är ju väldigt positiva. Vi kan ju redan se att de sträckor vi har kablat ned och isolerat drabbas inte av störningar i den omfattning som de andra sträckorna, säger Arne Larsson.

Under en fem-årsperiod som avslutas 2011 kommer Vattenfall alltså totalt att åtgärda cirka 200 mil högspänningskabel till en kostnad av nästan 800 miljoner kronor. Men Arne Larsson menar att det i framtiden inte ska behöva innebära extra kostnader för elabonnenterna:

- Våran målsättning är inte att det ska drabba kunderna med ökade kostnader. Som läget är idag så får ju våra kunder ersättning vid strömavbrott. Vi tycker att det är bättre att vi lägger pengarna på nätet och att kudnerna får ett bättre nät än att de ska få en ersättning varje gång de drabbas, säger Arne Larsson.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".