Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Extrastämma hos Q-Med

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 13.16

Uppsalaföretaget Q-Med har beslutat att ha en extra bolagsstämma den 4 februari. Enligt kallelsen ska stämman välja ny styrelse.

Huvudägaren Bengt Ågerup och riskkapitalbolaget EQT försökte nyligen försökte köpa ut bolaget från börsen, något som misslyckades. Nu har bolaget beslutat att ha en extra bolagsstämma den 4 februari.

Alexander Kotsinas är finansdirektör i Q-Med:

- Det kommer vara en extra bolagsstämma 4 februari för val av ny styrelse. Runt en vecka innan kommer det presenteras förslag på medlemmar i styrelsen och så får stämman ta ställning till de förslagen, berättar han.

Det var i början av november som Bengt Ågerup, som äger 47,5 procent av Q-Meds aktier, ville köpa ut företaget från börsen. Anledningen till det var att han ansåg att företaget, som bland annat tillverkar antirynkmedel, är sårbart på börsen, eftersom börsnoterade bolag måste informera sina ägare hela tiden om vad som händer i företaget. Det riskerar att skada Q-med, menade Ågerup, då konkurrenter kan komma över känslig informaton.

Ågerup erbjöd 3,9 miljarder kronor, det vill säga 39 kronor per aktie, för att köpa loss företaget, men han fick både aktiespararna och Q-Meds styrelse emot sig. De rekommenderade aktieägarna att inte acceptera budet, en uppmaning som många lydde. Endast 60 procent av aktieägarna sade ja till budet, och det hade behövts 90 procent. I en intervju i Radio Uppland den 11 december sa Bengt Ågerup så här:

- Vi har ju varit försiktiga i våra satsningar på slutet eftersom vi har känt av kvartalsberoendet. Nu får vi väl i så fall fundera på om vi inte ska ta någon smäll något kvartal då och då för att bygga framtiden på ett bra sätt.

Om det inte blir någon utländsk ägare eller försäljning till dig, vad händer nu?

- Vi får hitta en lämplig kompromiss.

En vecka efter intervjun i Radio Uppland, den 18 december, begärde bolaget Lyftet Holding, som är det bolag som administrerar Bengt Ågerups aktier, att Q-Med skulle hålla en extrastämma där styrelseledamöterna skulle bytas ut. Och när en aktieägare, som äger nästan hälften av aktierna, begär det, så kallar man till extrastämma. Den hålls den 4 februari i Q-Meds lokaler i Uppsala.

Ännu är det inte klart vilka personer som söker sig till posterna i styrelsen, och det är också oklart om samtliga eller endast några stycken ska bytas ut. Finansdirektören Alexander Kotsinas säger att allt är möjligt inför den extrastämma som ska hållas i februari:

- Det skulle potentiellt kunna bli någon eller några kvar eller så ska alla bytas ut, allt är möjligt.

Upplandsnytt har sökt nuvarande styrelseordföranden Pia Rudengren och även Bengt Ågerup för kommentarer, men utan att lyckas.

 Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".