Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personal anmäler oftare

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 05.54
1 av 2
2 av 2
Yvonne Bispfors.

Missförhållanden och övergrepp i den kommunala äldrevården i Uppsala kommun anmäls oftare av personal. Antalet så kallade lex Sarah-anmälningar har ökat med över 70% under året.

Daniel Strömberg jobbar som underskötare inom kommunen och gjorde en anmälan en dag då det var underbemannat på arbetsplatsen.

– Man vill kunna ta hand om folk utan att stressa ihjäl sig. Det är lätt att man kanske i en sådan situation missar väldigt viktiga saker, som att ge rätt medicin till rätt person, eller att de får medicin alldeles för sent, säger han.

Just den här dagen som Daniel Strömberg jobbade fattades det en personal på avdelningen. Det medförde enligt honom en rad missförhållanden för de boende vilket gjorde att han valde att göra en Lex Sarah-anmälan.

– Vid lunchen där så hade jag alla sittandes vid matbordet och då ville en gå på toaletten och så tog jag henne på toaletten. När jag färdig med henne och skulle börja servera då var det nästa som ville gå på toaletten. Då tyckte jag att nu måste jag börja med maten och då fick hon helt enkelt skita på sig, säger Daniel Strömberg.

Personal som tar hand om äldre och funktionshindrade är skyldig enligt lag att anmäla övergrepp och brister inom vården, att göra en lex Sarah-anmälan.

Under 2007 kom sju anmälningar in från personal inom Uppsalas kommunala äldrevård. Under 2008 tolv stycken vilket är en ökning med över 70%. Yvonne Bispfors är ansvarig för den kommunala äldrevården inom Uppsala och utreder lex Sarah-anmälningar men är inte förvånad över ökningen.

– Stora anledningen är att vi jobbar aktivt med de här, att man kan skriva om man misstänker att det är något som inte är som det ska. Det är en medveten satsning och sedan kan det ju även vara så att det går upp och ned. Det är så, säger Yvonne Bispfors och fortsätter:

– Det kan hända olika saker ute i verksamheterna som gör att ibland skriver man fler anmälningar, att man har personal som uppmärksammar fler saker så att säga. Det är inte så att det är några allvarliga missförhållanden som har ökat. Det har det inte gjort, menar Yvonne Bispfors, ansvarig för den kommunala äldrevården i Uppsala kommun.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".