Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisorer granskar mejl

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 12.01
Nannaskolan

Den mejlkonversation som under våren fördes mellan bland andra folkpartisten Fredrik Sjöberg i Uppsala och biträdande rektorn för musikklasserna Karin Cars, granskas nu också av kommunrevisionen.

Som Upplandsnytt kunde berätta för ett par veckor sedan så föregicks beslutet om Nannaskolan tidigare i år av ett omfattande spel vid sidan om de formella vägarna i kommunen:

Vår rapportering den 18 december i år väckte starka reaktioner inom Uppsala kommun. Både oppositionspolitiker och tjänstemän som varit involverade i ärendet kring Nannaskolan och musikklasserna genom åren menade, efter vår rapportering, att en politiker och en tjänsteman som i flera månader skickar e-post till varandra om hur man ska lösa problemet med Nannaskolan, har gått bakom ryggen på de som egentligen äger frågan, dvs de tjänstemän som hela tiden arbetat för att musikklasserna ska flytta in i Nannaskolan.

Folkpartisten Fredrik Sjöberg menade i våra sändningar att han inte gjort fel utan att han enbart gick in i en rådgivande roll i en redan infekterad fråga, där han ville lyssna på alla förslag som fanns och hjälpa de inblandade parterna att komma vidare i processen.

Den stora majoriteten av den här mejlväxlingen som vi gått igenom inför vår rapportering diariefördes i kommunen först efter att Upplandsnytt begärt ut den av folkpartisten Fredrik Sjöberg.

Sedan den 1 oktober pågår en granskning av hela Nannaärendet. Kommunrevisionen har beställt granskningen av revisionsfirman Öhrlings i Uppsala. Roger Burström vid Öhrlings säger nu till Upplandsnytt att de i nuläget, förutom att de går igenom gamla handlingar och protokoll, även granskar den mejlkontakt som finns diarieförd i kommunen. Burström vill inte kommentera vad de kommit fram till för slutsatser i nuläget, men han säger att de i slutet av januari ska presentera hela granskningen för kommunens revisorer.

För bara några veckor sedan beslutade kommunrevisionen att Öhrlings skulle fördjupa granskningen och slutföra en skriftlig rapport.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".