Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svalt bidragsintresse

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 07.12

Från och med årsskiftet infördes vårdnadsbidraget i ytterligare tre kommuner i Uppsala län. I Enköping, Håbo och Knivsta.

I Enköping har intresset från föräldrar varit blygsamt än så länge, säger Solveig Wennmark, administrativ chef på skolförvaltningen:
- Hittills har vi fått in 15 ansökningar om vårdnadsbidrag. Det är än så länge färre än vi räknat med. Vi hade budgeterat för 25 stycken räknat i helårsansökningar, säger Solveig Wennmark.
- Men det här får man se som en första start, det är ju ganska nytt än så länge, tillägger hon.

Erfarenheten också från Uppsala är att intresset för vårdnadsbidrag ökar successivt efter att det införts. Då det infördes under hösten i september var det 110 personer i Uppsala som sökte och fick vårdnadsbidrag, sen har det ökat för varje månad och väntas under januari månad ligga på runt 230. Men fortfarande handlar det om ganska låga tal, och i Uppsala hade man väntat sig fler intresserade.

Från och med årsskiftet är vårdnadsbidraget alltså möjligt att söka också i Enköping, Håbo och Knivsta. I Östhammar är än så länge inget beslut taget, inget beslut har heller fattats i Älvkarleby men där är frågan knappast aktuell, Heby kommun anser sig inte ha råd som det ekonomiska läget är just nu, Tierp har däremot beslutat att inte införa. Av de 15 intresserade i Enköping så är det stor variation i hur lång tid man ansökt om vårdnadsbidrag:
- Flera vill ha kortare perioder, - tre, fyra eller fem månader. Men vi har också ansökningar på ett år och ännu längre, säger Solveig Wennmark.

Och Solveig Wennmark räknar alltså med att intresset kommer att öka:
- Vi tror att vi kommer att få in fler än hittills, men det är svårt att säga.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".