Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svartlöner & fiffel stort problem på restauranger

Publicerat onsdag 2 juli 2003 kl 17.05
Hotell -och restaurangfacket tycker att det är alledles för vanligt med svarta löner och fiffel i ekonomin inom restaurangvärlden. Idag hade de öppnat ett informationstält på Stora torget i Uppsala.
-Senast igår ringde en medlem och talade om att hon blivit erbjuden en lön på 7 000 vitt och 4 000 svart, berättar Peter Östrup, kassör i Uppsalaavdelningen för Hotell- och restaurangfacket. Han menar att skattemyndigheten räknar med att de förlorar drygt 50 miljarder kronor varje år på grund av ekonomisk brottslighet i Sverige. Inom restaurangbranschen handlar det bland annat om att använda sig av personal som jobbar svart, något som är vanligt förekommande på krogarna i Uppsala precis som i landets andra storstäder där anonymiteten är stor och krögarna lätt kommer undan med fifflet, enligt Östrup. -Det finns för många som anser sig vara skickade av en högre makt att servera mat, man har ingen kunskap om livsmedelshantering, lagar och skatteregler. Kontakta reportern: Hanna Anander
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.