Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myggbesprutning granskas

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 09.46

Naturvårdsverket har gett ett uppdrag till en Umeå-professor att granska projektet med bekämpningen av stickmyggor vid Nedre Dalälven. Området har sedan 2002 besprutats mot mygglarver med en speciell bakterie på dispens från Kemikalieinspektionen.

Myggprojektet har fått kritik för den vetenskapliga uppföljningen, därför ska det nu granskas.  

– Vi vill ha en oberoende forskare som tittar på det här och utvärderar det, så att vi får ett bättre underlag, säger Gisela Norberg, handläggare vid Naturvårdsverkets avdelning i Östersund.

Befolkningen i Nedre Dalälvenområdet där Färnebofjärdens nationalpark ingår har under många år plågats av en invasion av stickmyggor i samband med översvämningar. Sedan 2002 har man flygbesprutat med en speciell bakterie, BTI-bakterien, som applicerats på majskorn. 

Behandlingen har varit effektiv mot mygglarverna. Men samtidigt har det framförts allvarlig kritik mot projektet, bland annat från länsstyrelsen i Gävle och från Artdatabanken.  

Kritikerna anser att uppföljningsarbetet inte har genomförts på ett korrekt vetenskapligt sätt. Det är oklart om besprutningen kan ha negativa effekter på längre sikt.

– Det är ju både hur det påverkar fågellivet, om medlet blir kvar i vattnet, hur det påverkar näringskedjan i stort och hur det påverkar andra insektsarter som inte är stickmyggor, säger  Gisela Norberg.

Professor Christer Nilsson vid Umeå universitet ska genomföra granskningen. Om Kemikalieinspektionen ger dispens för årets ansökningar kan det bli den mest omfattande besprutningen hittills.

Och nu vill Nedre Dalälvens Utvecklings aktiebolag utföra bekämpning också i flera skyddade områden, i naturreservat som Östa och Ista och i ett nytt område utanför Avesta, Kungsgårdsholmarna, som är ett Natura 2000-område.

De långsiktiga ekologiska effekterna måste vara utredda innan man startar en storskalig myggbekämpning, speciellt i skyddad natur, anser Naturvårdsverket.

– Det finns en anledning till att man har skyddat de här områdena, de är ju speciellt värdefulla, artrika och så vidare. Det är klart att det innebär risker när man går in påverka ekosystemen, säger Gisela Norberg.

Ingrid Gustavsson / SR Ekot
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".