Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro kring hemvårdsavtal

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 16.35

Det riktas skarp kritik mot Äldrekontorets senaste avtalsförslag gällande finansiering av hemvårdens verksamhet i Uppsala kommun.

Avtalet innebär att ersättning till hemtjänstverksamheter bara ska baseras på antal timmar som personalen befinner sig innanför brukares dörrar och alltså inte för restid eller administrativt arbete i verksamheten.
- Vi får ju alldeles för låg ersättning för den utförda tiden.Det innebär ju att vi ekonomiskt inte får ihop verksamheten, säger Attendo Care Bellmans hemvårdschef Sara Jansson.

Och vad skulle ni utföra för åtgärder i sådana fall?

- Vi diskuterar ju om vi överhuvudtaget kan fortsätta att driva hemvård i Uppsala, säger Sara Jansson.

Det nya avtalsförslaget om hemvårdens ersättning har skapat stor oro bland verksamhetschefer i Uppsala kommun. Både kommunala och privata hemvården är inräknade och avtalet började egentligen gälla 1 november förra året. Vissa delar är man överens om, bland annat den som säger att brukarna bara ska behöva betala för den tid som personal faktiskt befinner sig hos dem. Däremot så är det den timersättning från kommunen på 301 kronor som äldrekontoret har föreslagit som har väckt upprörda känslor, både på kommunens vård- och bildningsenhet och ute bland verksamheterna. På äldrekontoret säger man att avtalet ses över och att ersättningen kan höjas i och med diskussionerna.

Carola Bertolino, enhetschef på Svartbäckens hemvård, fruktar för vad som skulle hända med hennes verksamhet om det nuvarande ersättningsförslaget inte ändras.

- Ja vad ska jag göra? Dra ner på personal kan jag knappast göra, vi har ju fortfarande vårdtagare kvar som behöver hjälp så jag vet faktiskt inte, säger hon.

Så vad är din förhoppning gällande det här avtalet?

- Att det inte går igenom eller att man kommer fram till en annan lösning. Antingen att vi får mer betalt per timmar eller att vi faktiskt får betalt för den indirekta tiden. Annars så tror jag att vi ödelägger hela äldreomsorgen.

Annika Ilmoni

annika.ilmoni@hotmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".