Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer vård kan bli privat

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 16.52

Den politiska oppositionen i landstinget kritiserar införandet av fri etableringsrätt för privata vårdcentraler i Uppsala län, men redan nu är fler områden på väg att konkurrensutsättas.

Den politiska oppositionen i landstinget kritiserar införandet av fri etableringsrätt för privata vårdcentraler, ett beslut som den borgerliga majoriteten kommer att driva igenom i landstingsfullmäktige på måndag. Börje Wennberg, socialdemokraterna, tycker att beslutet har forcerats fram:

- Att så här brådstörtat och helt utan underlag ta beslut känns oansvarigt. För mig är det helt okej att man har privat drift i det hela men det kan aldrig vara annat än ett medel att nå ett gott resultat. Men här är det ett mål i sig, säger Börje Wennberg.

- Jag tycker inte det här har gått för fort. Under nio år har vi diskuterat ett system som inte har varit rättvist eller fungerat. Vi har börjat med ett nytt system, och vi har hela tiden sagt att kommer det fram brister så är vi beredda att ändra i efterhand. Någon gång måste man börja, säger Ismail Kamil från Folkpartiet.

Fritt fram för privata vårdcentraler att konkurrera om patienterna, det är innebörden i det beslut som tas på måndag. Och landstingsledningen kommer att följa upp det med att under våren öppna upp för konkurrens på ytterligare områden.

Det kommer att bli möjligt för barnmorskor att konkurrera med landstingets mödrahälsovård, det kommer att bli möjligt att konkurrera när det gäller fotvård och även när det gäller tandreglering för barn och ungdom som behöver tandställning.

Hur stort har intresset varit hittills när det gäller privata entreprenörer?

- När det gäller vårdcentraler, så har cirka fem stycken anmält intresse. Men det finns också en del barnmorskor som vill starta barnmorskemottagning, med det vi kommer att kalla mödravårdspeng, säger Ismail Kamil.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".