Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håbo

Turer kring uppsägning

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 06.35
Karl-Henrik Nanning (M), ordf. i socialnämnden. Foto: Mårten Nilsson / SR

Upplandsnytt kan i dag berätta om de många turerna kring socialchefen i Håbo Thomas Brandell, som för en månad sen fick beskedet att han skulle tvingas avgå från sin post men där beslutet sen togs tillbaka efter protester från den politiska oppositionen.

Upplandsnytt har läst Brandells avskedsmejl till sin personal, och vi kan också berätta att kommunen erbjöd Brandell en rektorstjänst om han avgick som socialchef.

Det är nu fyra veckor sen som Thomas Brandell skrev ett mejl till sin personal. Där stod:

”Jag har av min chef fått besked om att hon och den politiska majoriteten inte längre har fullt förtroende för mej som chef för socialförvaltningen. Man önskar att jag lämnar detta uppdrag den 1 februari”.

Thomas Brandell tackar i mejlet också personalen för ett gott samarbete och önskar alla lycka till i det fortsatta yrkeslivet.

Fyra dagar senare togs beslutet om att avsätta Brandell tillbaka tills vidare, detta i väntan på att en utredning skulle göras om hur det ekonomiska underskott uppstått som var skälet till att kommunledningen tappat förtroendet för Brandell. Underskottet för socialnämnden visade sig nämligen inte bli fem miljoner som alla först trodde utan 14 miljoner, och socialchefen var den som hölls ansvarig.

Ordförande för socialnämnden är moderaten Karl-Henrik Nanning:
- Inga prognoser tidigare hade visat att det underskottet fanns där. Det är katstrofalt att det fanns, och framför allt att vi inte har vetat det, säger Karl-Henrik Nanning.

Och så är läget i dag. Just nu vet ingen om Thomas Brandell kommer att få fortsätta som socialchef eller inte. Efter att han skrev avskedsbrevet där han tog farväl av sin personal har han nu jobbat vidare som socialchef i en månad.

Socialdemokraten Lars-Göran Bromander är kritisk mot hur ärendet skötts. Han var en av de som stoppade avsättningen och krävde att de ekonomiska underskotten först skulle utredas. Han menar att med en bättre förankring från början hade det gått att undvika de här turerna:
- Det är en väldigt bakvänd hantering av alltihop. Om det nu är såna problem att man är beredd att sparka socialchefen, då borde man ha tagit upp det här tidigare i kommunstyrelsen, eller åtminstone i personal- och förhandlingsutskottet, säger Lars-Göran Bromander.

Beslutet om att avsätta Brandell togs, enligt vad Upplandsnytt erfar, i samförstånd mellan kommundirektören Maria Åberg och de båda moderaterna Nina Lagh och Karl-Henrik Nanning.

Upplandsnytts efterforskningar visar också att avsättningsärendet gick till facklig förhandling och att Maria Åberg erbjöd Thomas Brandell att i stället blli programrektor på Fridegårdgymnasiet. Något som Brandell ska ha förklarat att han inte var intresserad av. Också Karl-Henrik Nanning medger att det varit olyckligt att socialchefen tvingats utstå så många turer:
- Självklart strävar jag efter snabba, smidiga lösningar där personen i fråga ska få ett korrekt svar på en gång, och där har vi inte lyckats den här gången.

Är det en helt öppen fråga om han kommer att få sitta kvar?
- I dagsläget, ja, säger Karl-Henrik Nanning.

I kväll kommer utredningen om socialnämndens underskott att presenteras för personal- och förhandlingsutskottet.

Kommundirektören Maria Åberg har avböjt intervju och att Upplandsnytt har inte lyckats nå Thomas Brandell.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".