Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kårobligatoriet slopas

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 06.51
1 av 2
Studenterna Karin Eberstal och Teo Brissman
2 av 2
Klas-Herman Lundgren.

Regeringen vill avveckla kår- och nationsobligatoriet och istället ge bidrag till föreningarna, det framgår av en proposition som presenterades i dag. På Uppsala studentkår säger man att förslaget är dödsstöten för studentinflytandet.

-Det kommer vara väldigt svårt för kårerna att överleva i framtiden. Man ger ju nu 105 kronor per student och år i bidrag. Utredningen som man gjorde förra året sa att man minst skulle behöva ge 310 kronor. Man ger alltså en tredjedel av vad som skulle behövas, säger Uppsala studentkårs ordförande Klas-Herman Lundgren.

Uppsala Studentkår kalkylerar med att bara en tredjedel av dagens medlemmar stannar kvar om obligatoriet försvinner. Baserat på stadsbidraget och fortsatta skattebefrielser skulle det innebära ett tapp på tre miljoner i reda pengar.

Konsekvenserna blir, enligt kårstyrelsen, kraftiga nedskärningar på kansliet. Man kommer inte kunna hjälpa studenter som har problem i samma utsträckning som tidigare och bidragen till studentföreningar, studenthälsan och studentradion riskerar att upphöra helt.

Högskoleminister Lars Leijonborg säger att kårerna kommer att ha fortsatt god ekonomi bara dom ser till att få med sig medlemmarna.

-Man ska inte ha tvångsanslutning till föreningar i ett demokratiskt samhälle, tycker jag. Dessutom tror jag att det praktiskt kan få den effekten att vi får vitalare föreningar.

Kårerna är oroliga för att de inte kommer kunna klara av att sköta sina åtaganden nu, vad svarar du på den kritiken?

-Jag svarar att om de värvar medlemmar så kan de få lika god ekonomi som nu. Nu får de dessutom statsbidrag och det är utformat så att det ska vara en grundplåt så det kan klara sina inflytandeuppgifter, säger högskoleminister Lars Leijonborg (FP).

Ända sen 1600-talet har de som studerat på högskolor och universitet varit tvugna att vara medlemmar i en studentkår eller studentnation. Så här säger ett par uppsalastudenter om de föreslagna förändringarna.

-Jag tycker det är trist. Jag ser inga nackdelar med att vara med förutom pengarna, vad är det... 500 spänn. Om man avskaffar det kommer vissa inte gå med och då kommer de gå miste om allt det roliga, säger Teo Brissman.

-Det som skulle vara felaktigt då är att det är tvingande, att man inte gör ett val att gå med. Det är tråkigt om folk inte kommer vara med nu när det blir frivilligt, säger Karin Eberstål.

Även på Uppsala universitet är man fundersamma över vad det slopade kårobligatoriet kommer att innebära.

- Vi är bekymrade. Ett väl fungerande studentinflytande är centralt för en högkvalitativ utbildning. Förslaget riskerar att undergräva utbildningens kvalitet på grund av att ersättningsnivåerna blir så låga, säger prorektor Kerstin Sahlin i en kommentar.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".