Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håbo

Nytt underskott väntas

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 06.01
Nämndordförande Nanning

De ökande sociala kostnaderna i Håbo, som lett till att socialchefen riskerar att få gå, ser ut att fortsätta att öka kraftigt också i år, det kan Upplandsnytt berätta.

Efter att socialnämnden förra året gått med 14 miljoner i underskott, så visar en ny prognos på ytterligare åtta miljoner i underskott i år. Nu skriver socialnämnden till kommunstyrelsen och ber om hjälp.

- Fortlöper kostnaderna som de gör nu, så är det ett prognostiserat underskott på cirka åtta miljoner, säger Karl-Henrik Nanning, moderat ordförande i socialnämnden.

Men åtta miljoner, det motsvarar 80 tjänster?

- Om man inte gör nånting förrän i slutet på året så kommer det bli 80 tjänster. Vilket är helt irrelevant, för i det läget kan man inte dra 80 tjänster i verksamheten, utan vi måste hitta andra lösningar. Och därför vill vi ha en diskussion med kommunstyrelsen.

Socialnämnden har ingen chans att klara sin budget utan hjälp?

- Den bedömning vi gör nu är att vi behöver ett tillskott. Åtta miljoner finns inte i några ramar, sån luft finns inte i systemet, säger Karl-Henrik Nanning.

I brevet till kommunstyrelsen skriver socialnämnden att en personalminskning skulle äventyra vården och omsorgen på ett allvarligt och inte acceptabelt sätt. Kostnadsökningarnarna gäller framför allt handikappvården och hemtjänsten, men även barn och ungdomar som planeras på institutioner kostar stora pengar.

Det var underskottet för fjolåret som ledde till avgångskraven för socialchefen Thomas Brandell. Och nu tyder alltså dom nya siffrorna på att underskottet fortsätter att skena. Det här är andra gången som socialnämnden skriver till kommunstyrelsen och ber om hjälp, första gången var i oktober förra året men den begäran har kommunstyrelsen hittills nonchalerat. Socialdemokraten Lars-Göran Bromander är kritisk:

- Ja, jag tycker det är anmärkningsvärt. Om det nu är sådana problem att man är beredd att ge socialchefen sparken, då borde man ha tagit upp det här tidigare i kommunstyrelsen, säger Lars-Göran Bromander.

- Jag är inte ansvarig för vilka ärenden som tas upp i kommunstyrelsen, därför har jag gjort min markering genom att skicka ett nytt brev, säger Karl-Henrik Nanning.

Men du är ju också förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Kunde du inte ha sett till att det togs upp?

- Självklart hade jag kunnat göra det, jag hade kunnat driva det mer aktivt. Men eftersom diskussionen förts i andra fora än kommunstyrelsen, så har det inte blivit av, och det är inte bra, säger Karl-Henrik Nanning.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".