Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot utbyggnad

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 16.41

Kritiken från de närboende mot en stor bostadsutbyggnad av Marielund öster om Uppsala får nu stöd från flera kulturmiljövårdande instanser.

Lars Bagge på Föreningen Vårda Uppsala tycker att den utbyggnad på uppemot 700 bostäder som kommunen föreslagit i Marielund är oacceptabel:

- Föreningen har som princip att vara positiv när man bygger ut de här kransorterna, så de kan bli mer självförsörjande på service och handel, men det får inte ta sig vilka former som helst. Här har vi ett mindre bostadsbestånd efter sjöstranden av lite mer speciell karaktär, det är ofta sekelskiftesvillor av lite mer ”grosshandlarkaraktär”, säger Lars Bagge.  

Så kommunens nuvarande förslag, vad tycker ni om det?

- Det tycker vi inte är bra.

Kommunens förslag talar om mellan 450 och 700 nya bostäder i Marielund, bestående av villor men eventuellt också kvarter av småstadskaraktär. Större delen av Marielundsskogen skulle avverkas för att bereda plats för bebyggelsen, 50 av de 85 hektaren. Lantmiljön skulle med utbyggnaden förändras och få karaktär av tätort.

Många boende är kritiska och talar om förstörelse av en unik Uppsalamiljö. Föreningen Vårda Uppsala anser också att omfattningen av utbyggnaden är oacceptabel, men kan tänka sig en viss, begränsad nybebyggelse. Något som också Upplandsmuseets chef för kulturmiljöavdelningen Marja Erikson stämmer in i:

- Marielund är en unik kulturmiljö i Uppsala som ett tidigt sommarnöje för Uppsalaborna. Vi anser att om ska kunna värna det här området så behövs det ordenligt respekt från stan till den här orten. Om man skulle ana nästan en tätort mellan granskogen skulle det kulturhistoriska värdet minskas.

Betyder det att ni säger nej till utbyggnad i den storlek som föreslås?

- I den här storleksordningen har jag svårt att tro att kulturmiljövärdena inte skulle förvanskas, men en utbyggnad i alla storlekar är vi ju inte emot, säger Marja Erikson

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".