Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
uppsala

Gult sken spar energi

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 05.07
1 av 2
2 av 2
Siwert Ljungberg.

700 000 kronor om året sparar Uppsala på att modernisera gatubelysningen i kommunen och göra den mer energieffektiv. Vitt ljust blir samtidigt gult.

I tio år har man arbetat med detta och kommer att vara klar först om ytterligare 5-6 år.

Siwert Ljungberg har varit med från starten då den första gatlyktan fick ny armatur.

– Nu ska jag byta armaturer, byter gammalt mot nytt. Reflektorerna är mycket bättre och så är det en annorlunda lampa. Den gamla som sitter är med kvicksilver i, vilken ska försvinna så nu blir det natrium, säger han.

– Tanken är att vi ska få en energisänkning på 40% per armatur vi byter. Detta gör vi för att vi har en dålig standard på de äldsta armaturerna och för att det är energibesparande, säger Patric Andersson, projektledare på gatu- och trafikkontoret i Uppsala.

På Sturegatan byter i dag Siwert Ljungberg ut fyra av Uppsala kommuns totalt 26 000 ljuspunkter. På tio år har 18 000 av dem blivit utbytta och resterande kommer att bytas under de kommande fem, sex åren vilket är, tro det eller ej, en ganska snabb takt menar Patric Andersson:

– Givetvis skulle man vilja byta ut hela Uppsala på en gång och se den här effekten komma året efter men budgetmässigt finns det inte resurser att göra det.

Trots att ni byter ut så ökar kostnaden för belysningen i Uppsala.

– Vi bygger ut Uppsala så mycket nu så sänkningen syns inte men vi står konstant i energiförbrukning och sedan har abonemangskostnaderna stigit, säger Patric Andersson.

Moderniseringen av gatubelysningen handlar dels om att byta själva armaturen och dels att gå från kvicksilverlampor till natriumlampor som drar mindre energi och håller längre. Det ger kommunen besparingar på 700 000 kronor om året. Dessutom bidrar detta bytet till att Uppala byter färg. De nya lamporna lyser nämligen med ett gult sken vilket upprör många Uppsalabor, berättar Patric Andersson:

– Det är skönheten som de klagar på. Just det gula ljuset är man emot. Det är sämre färgåtergivning. Men energin är så pass dyr i dag så vi måste göra det här för att gå från 125 watt till 50 watt. En sådan energibesparing måste man nästa göra, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".