Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bålsta

Pensionärer rastvaktar

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 05.22
Rastvakten Kerstin Kviberg och Elizabeth Bleke.

På Bålstaskolan Gröna Dalen är det sedan några veckor pensionärer som är barnens trygghet ute på skolgården. Föräldrarna tröttnade på kommunens resursbrist och tog hjälp av pensionärsföreningarna på orten för att få fler vuxna ute på rasterna.

Kerstin Kviberg, pensionerad skolsköterska, är en av de nya rastfaddrarna, för dagen stationerad vid skolans pulkabacke.

– Man kollar att de har hjälm och att alla är snälla. Man är som kompis till barnen, berättar Kerstin Kviberg.

När Kerstin fick frågan om hon kunde tänka sig att bli rastfadder sa hon ja direkt. I skaran finns män och kvinnor med olika bakgrund. Äldst är en före detta militär på 85 år.

Gröna Dalen är en stor skola. Här går barn från förskoleålder upp till årskurs nio, här finns också särskoleverksamhet.

Fram tills nu har två lärare haft ansvar för att hålla koll på alla barn ute på skolgården, mer har det inte funnits pengar till. Man har känt sig otillräcklig, säger en lärare och mobbning och trakasserier har förekommit.

Ina Ring är mamma och aktiv i föräldrarådet. Hon har märkt barnens trygghetssug från vuxna när hon promenerat förbi skolan ibland.

– Det fanns massor med barn som ville prata och ville vara tillsammans och umgås. Därför tog vi initiativ till det här. De flesta vuxna som kan komma ner på en rast mitt på dagen är pensionärer, säger Ina Ring.

– I samhället i dag går vi i pension vid 65 och efter det är det ingen som efterlyser dina kunskaper, man är inte så mycket värd men man har så mycket kvar att ge, berättar Sven-Bertil Storm, en annan av initiativtagarna.

Konceptet med pensionärer som rastfaddrar är nytt i Uppsala län. Liknande system finns i bland annat Växjö och Sollentuna. I Bålsta har skolan och kommunen har tagit emot rastfaddrarna med öppna armar, men några pengar har man inte bidragit med. Pensionärernas röda västar har en lokal bank gått in och betalat.

Bland myllret av lekande barn syns rastfaddrarna tydligt och sjuåriga Elizabeth Bleke tycker om att de finns där.

– De är snälla, glada och trevliga. Jag skulle kunna tänka mig att leka en lek med dem, som kurragömma eller kull, säger Elizabeth Bleke.

– Nu åker de mest kana och sparkar boll och jag har varit med lite. Det blir nog mer till våren när de ska hoppa rep och så. Då kan man vara med och leka på ett annat sätt, säger Kerstin Kviberg, pensionär och en av de nya rastfaddrarna vid Gröna Dalens skola i Bålsta.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".