Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dragon Land-studie klar

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 15.44

Projektet Dragon Land, en sorts storslagen utveckling av bygget Dragon Gate i Älvkarleby, bör inte få så mycket skattepengar som projektplanerna idag bygger på, det konstateras i en förstudie.

Den oberoende förstudien är gjord på uppdrag av Regionförbunden i Gävleborg och Uppsala låtit göra.

Micael Sandberg är konsult på SWECO och den som har gjort förstudien:

- Frågan för oss är vilken roll det offentliga eventuellt ska ha. Det mesta ska ju helst ske på marknadsmässiga villkor för att man ska säkerställa att risken ligger i rätt händer, och att man också är konkurrensneutral gentemot andra som jobbar på samma marknad. Så det ska finnas goda skäl att gå in med offentliga pengar, säger Micael Sandberg.

Enligt det projektförslag som förstudien baseras på handlar det om investeringar på 3 miljoner kronor per år i 3 till 5 år, och det är alldeles för mycket tycker konsulten Micael Sandberg på analysföretaget SWECO.

Men han tycker samtidigt att det ska vara möjligt att gå in med offentliga pengar, inte minst eftersom dom mindre kommunerna i området har begränsat med resurser för att arbeta med satsningen.

Det finns också områden som är intressanta för kinesiska företag och investerare, anser Sandberg i studien. Till exempel den kärntekniska sektorn, turismindustrin och andra tekonologier i området, och det är det man ska satsa på, att locka hit dom kinesiska företagen och investerarna, inte på att få svenska företag till Kina där de verksamheter som redan finns idag räcker, enligt förstudien.

Därför bör eventuella skattepengar satsas på att ansälla en person som jobbar just för detta, i ett projekt som är 2 till 3 år och kostar max 1,5 miljon kronor om året.

På måndagen fick Regionförbunden i Gävleborg och Uppsala rapporten och under våren ska man fatta beslut hur man ska involvera sig i framtiden. Catharina Blom är regiondirektör i Uppsala.

- Vi får nu ta och fundera över på vilket sätt vi ska vara involverade, om vi ska vara det överhuvudtaget eller överlåta det helt på dom privata aktörerna. I Dragon Gate är det ju enbart de privata entreprenörerna och det kan ju mycket väl fortsätta på det sättet, säger Catharina Blom.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".