Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Håbos socialchef kvar

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 05.43

Socialchefen i Håbo kommun Thomas Brandell får sitta kvar, trots att han för en månad sen fick besked av kommunledningen att han inte längre hade ledningens förtroende till följd av de ekonomiska underskott som uppstått på det sociala området.

Men på måndagskvällen bestämde kommunens personal- och förhandlingsutskott att Brandell får sitta kvar. Nämndens ordförande är moderata kommunalrådet Nina Lagh:

– Vi har i ett enigt utskott beslutat att han ska vara kvar. Skälen är att utifrån den utredning som gjorts så anser vi att han ska vara kvar, säger Nina Lagh.

De ekonomiska underskotten var inte hans fel?

- Fel och fel. Det finns olika saker som ligger till grund för de ekonomiska underskotten, och vi har tagit del av utredningen och utifrån det fattat vårt beslut.

För en månad sedan skickade socialchefen Thomas Brandell ut ett mejl till sin personal, där han tog farväl och förklarade att kommundirektören Maria Åberg talat om att hon och den politiska majoriteten inte längre hade förtroende för honom. Efter att den politiska oppositionen sedan tagit upp frågan och protesterat så beslutades att utreda hur de ekonomiska underskotten uppstått, och utredningen kom fram till att Brandell aldrig fått de ekonomiska underlag som han borde ha fått.

Socialdemokraten Lars-Göran Bromander tycker att utredningen borde ha gjorts redan från början innan kommunledningen började tala om att avsätta Brandell:

– Det har jag sagt hela tiden att det här har tagits i fel ordning.

Och Bromander tycker att saken kunde ha skötts på ett skickligare sätt:

– Ja, det säger sig själv att det har inte gjorts på det bästa sättet, om jag får vara diplomatisk (skratt).

Nina Lagh medger att kommundirektören Maria Åbergs beslut var förankrat hos kommunledningen:

– Det är klart att hon hade förankrat det, men det jag säger är att det var otydligheter vem som skulle få ta det här beslutet eller inte. Jag tycker inte att det är rimligt att vi nu tittar bakåt. Det är viktigt att titta framåt och att vi fokuserar på verksamheten, säger Nina Lagh.

Är du helt nöjd med ditt eget agerande?

– Ja, det är jag.

Thomas Brandell själv fick i går kväll det nya beskedet då Upplandsnytt ringde upp honom, men han ville då inte lämna någon kommentar.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".