Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lägst lön drabbas"

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 17.05
1 av 3
Kalle Norbäck och Morgan Lagerquist
2 av 3
Joakim Nordqvist
3 av 3
Gunnar Winkvist

På Smidesprodukter i Enköping tar man emot fackförbundet Metalls uppgörelse med arbetsgivarna med blandade känslor.

En nedgång i lön och arbetstid med så mycket som 20 procent. Det är kärnan i IF Metalls uppgörelse med arbetsgivarorganisationerna, för att rädda jobben i den krisdrabbade metallindustrin.

På företaget Smidesprodukter i Enköping, som är underleverantör till fordonsindustrin, mottogs beskedet om Metalls uppgörelse med blandade känslor i dag.

Joakim Nordqvist är fackligt ombud på Smidesprodukter:

-  Jag tänker på de lägst avlönade och ensamstående, det slår hårt då.

- För företaget är det ju bra att slippa varsla, och även för oss, men nackdelen är ju att de som har lägst lön drabbas hårdast. För a-kassan bli ju påverkad om sen varsel kommer och sjukpenningen blir lidande, säger Joakim Nordqvist.

På Smidesprodukter i Enköping, som är underleverantör till fordonsindustrin, har den ekonomiska krisen satt sina tydliga spår det senaste året.

Orderingången har minskat kraftigt och sammanlagt 19 personer har fått sluta sedan i höstas. I dag är hela arbetsstyrkan nere på 43 personer. Gunnar Winkvist är VD.

- Ingen sitter säkert och inte jag heller, säger han.

Gunnar Winkvist tog emot beskedet om IF Metalls uppgörelse med glädje. Enligt honom kan det bli ett aktuellt verktyg för att undvika undviker fler varsel framöver.

- Fördelen är att det är en snabb åtgärd som direkt sänker kostnaderna på företaget, på det viset är det en väldigt fördel, säger han.  

Även företagsledningarna på stålföretagen Erasteel i Söderfors och Zetterbergs i Östervåla, ser positivt på uppgörelsen. Men bland dom anställda på Smidesprodukter i Enköping är känslorna blandade.

- Ja, kan det rädda jobb kan det väl vara värt någonting, Morgan Lagerqvist.

- Det är klart att det är en nackdel av få mindre betalt, det är det väl för alla, säger Kalle Norbäck.

Vad skulle det innebära rent ekonomiskt för dig?

- Det blir tungt, men jag bor själv så jag överlever. Många tycker väl det lkänns lite tungt och hoppas dom ska slippa det, säger Morgan Lagerqvist.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".