Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konflikter på museum

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 07.47

På Uppsala konstmuseum finns stora problem med arbetsmiljön. En arbetsmiljöutredning från förra året pekar bland annat på brister i kommunikationen och motsättningar mellan personal och chef.

”Alla medarbetare och chefen är ense om att det finns psykosociala problem på arbetsplatsen som försvårar arbetet och försämrar arbetsklimatet.”

Det är ett utdrag från den utredning av arbetsmiljön som gjordes på Uppsala konstmuseum för ett halvår sen. Den rymmer också en vädligt delad uppfattning om ledarskapet där de dom negativa bitarna handlar om att chefen brister i uppmärksamhet och att man som personal saknar stöd från och kommunikation med chefen. Åtgärderna sen dess har bland annat bestått av workshops och ett dygn på herrgård med alla som jobbar på konstmuséet och en HR-strateg från kommunen. Men alla är inte överens om resultatet och när Upplandsnytt pratar med personer som jobbar på muséet anser flera av dom att läget är oförändrat eller till och med värre sen september, när utredningen gjordes. Dom uttrycker också att dom är rädda för repressalier om de gick ut och berättade om situationen.

På Uppsala Produktion vård och bildning medger man att det förekommer stora problem som man förösker lösa. Under vårenska det beslutas om man ska förlänga museichefen Elisabeth Fagerstedts chefsförordnande, som annars går ut i september. Hon själv medger att det har förekommit konflikter men anser att problemen kring ledarskapet inte beror på henne.
- Jag tror att det finns en historia här på muséet, jag har följt muséets historia som har funnits i 17 år. Det har funnits interna motsättningar nästan hela tiden, jag tror att muséet nästan kommit till ur en konflikt.

Så du menar att konflikterna fanns innan du kom?
- Ja oh ja, och därför tycker jag att det är extra viktigt när det dök upp såhär som det gjorde i våras att vi då gjorde den här lite mer omfattande kartläggningen.

Så du anser nästan att du har varit med och löst problem?
- Ja alltså jag hoppas ju det, att det här ska få en bättre effekt än vad de här frågorna har haft tidigare på muséet. Det är min förhoppning.

Men igen, anser du att du har löst några av de problem som fanns här innan du kom?
- Ja, det tycker jag.

Upplandsnytt har pratat med produktion vård och bildning samt vård-och bildningsnämnden på Uppsala kommun. Man medger på bägge instanserna att det finns problem kring ledarskapet på Uppsala konstmuseum men avböjer att kommentera situationen.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".