Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hätskt klimat i Håbo

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 05.52
Nina Lagh, (M) kommunalråd. Hon får kritik för att ha en arrogant stil.

Många invånare i Håbo kommun tycker att diskussionsklimatet mellan politikerna i kommunen behöver förbättras.

– De borde kunna prata lättare med varandra. De käbblar för mycket, tycker Pontus Marklund.

Nyligen skrev moderata kommunalrådet Nina Lagh ett öppet brev där hon vädjade både till övriga politiker och till allmänheten om att ändra den ofta hårda tonen i debatten till en mer försonlig. Och bland folk på stan i Bålsta tycker många att det är nåt som behövs:

– Det har varit alldeles för mycket slitningar. Kan de få slut på det så vore det jättebra för alla, säger Linda Sjöborg.

– Ja, det har varit lite grann, det har man ju hört, med Nina Lagh och så, säger John Ulvetoft.

– Det kunde ha varit mer samspelt, säger Majlena Olsson.

Du har märkt att det varit lite hätskt?

- Det kan man lugnt påstå.

Nina Lagh säger:

– Vi har haft ett ganska hätskt debattklimat ända sen jag tillträdde egentligen, och jag tror att vi alla lite till mans är ansvariga för det. Jag tycker att det är dags att vi vänder på det nu.

I sitt öppna brev skriver Nina Lagh: ”Jag är ledsen om jag, genom mitt agerande och mitt sätt att leda kommunstyrelsen, har bidragit till splittring och misstro och ett bristande samarbetsklimat mellan majoriteten och oppositionen”.

Och det har gått ganska hett till i Håbo. Folkpartiet har hoppat av den borgerliga alliansen med buller och bång, oppositionen har klagat på att den inte fått den information den borde ha haft, och socialchefen har i det närmaste avsatts men sedan fått fortsatt förtroende. I brevet skriver Nina Lagh att hon beklagar att hon ibland uppfattats som arrogant och maktfullkomlig. Men hon tycker inte själv att hon har varit det:

– Jag tycker inte det. Däremot har jag fått höra det via andra kanaler. Det är ingen som har sagt det till mig direkt och då tyckte jag att det var vettigt att ta med en sådan sak (i brevet), säger Nina Lagh.

Socialdemokraten Lars-Göran Bromander tycker att det är ett problem att Nina Lagh inte själv tycker att hon varit arrogant:

– Det var väl bra att hon skrev brevet, men om man ska få en förändring så måste hon förstå hur vi uppfattat henne så hon kan göra den här förändringen. Annars blir det ju ingen förändring som jag ser det, säger Lars-Göran Bromander (S).

– Jag kan inte göra något ogjort, jag kan bara se framåt. Och jag hoppas att man tar den utsträckta handen nu och inte fokuserar bakåt, säger Nina Lagh (M).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".