Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norduppländsk oro

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 07.15
1 av 3
Habia Cable har haft det tungt. Foto: August Bergkvist
2 av 3
3 av 3

Åkers i Söderfors varslar 12 personer om uppsägning efter vikande orderingång, och många företagsledare i Norduppland är bekymrade över framtiden.

Totalt har Åkers, som tillverkar valsar, 58 anställda, och varslet är det sista i raden av varsel i Norduppland.  

En rundringning som som Upplandsnytt har gjort till den av lågkonjuktruen hårt drabbade norra delen av landskapet visar att underleverantörer till den sargade verkstadsindustrin känner oro inför framtiden.

Ett av företagen som genomgått ett stålbad är Habia Cable i Söderfors med knappt 200 anställda. Markku Pärssinen är platschef.
- Våra leverantörer känner av det och vi märker att våra kunder känner av det, det känns lite osäkert på marknaden, säger han.

Maskinerna matar fram meter efter meter i fabriken i Söderfors. Men suget efter kabel har minskat och för några månader drog Habia Cable i nödbromsen och 20-talet anställda fick lämna sina jobb.

Upplandsnytt har varit i kontakt med cheferna för flera av dom större bolagen i Östhammar, Tierp och Älvkarleby kommuner. De flesta uppger att läget är spänt och att man tar helt enkelt en dag i taget. Många har som en första åtgärd dragit ner på antalet tillfälligt anställda eller gett personalen lite ledigt då och då.

Några har också varslat fast anställd personal, till de hör, förutom Habia, Scana i Söderfors, Österby Gjuteri & Marin och Munthers i Tobo. Flest har varslats hos Atlas Copco i Tierp - totalt 160 personer.

På branschorganisationen Svenskt Näringsliv märker man av en frustration hos många företagare och bolagschefer. Det kan vara så att verksamheten, trots lågkonjunkturen, går bra och att det krävs investeringar, men att allt stöper på att bankerna säger nej.

Inga-Kari Fryklund är regionchef på Svenskt näringsliv.
- Det kan vara så att man har problem med likviditeten tillfälligt och är det stramare från banken då kan det bli ett akut problem, säger hon.

På Åkers i Söderfors var man mitt i en stor förnyelse av maskinparken när krisen knackade på dörren. Den sista delen av det projektet har vi stoppat tillsvidare, berättar platschefen Peter Hedqvist.

Magrande orderböcker och en malande oro gör att stämningen på många ställen är rätt så tryckt, säger Inga-Kari Fryklund på Svenskt Näringsliv.
- Det omtumlande processer det här, både för företagen och personalen.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".