Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag bryter trenden

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 05.08
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Norduppland är den den av länet som drabbats hårdast av lågkonjunkturen, men det det finns företag som går mot strömmen.

Serviceuppdrag inom den svenska kärnkraftverken har gjort att skutskärsbolaget MIIAB, Mellansvenska industriinstallationer, är på väg mot ett nytt omsättningsrekord.

- Vi har mycket jobb. Det kan vi nog tacka kärnkraften mycket för, säger Robin Bye, som arbetar som svetsare på företaget.

Maskinerna går varma i verkstan i utkanten av Skutskär. Det som började som något litet för tjugo år sedan sysselsätter i dag ett 90-tal man, periodvis betydligt fler.

Fokuset ligger på avancerade rörkonstruktioner och med tiden har kärnkraftverken blivit storkunder. Sedan en tid sköter bolaget kontinuerligt rörservicen i Forsmark, samtidigt är man inblandade som underentrepenörer i stora aserviceuppdrag på såväl svenska som finska kärnkraftverk.

Förra året blev det omsättningsrekord och i år ser det ännu bättre ut. Det tuffa tiderna märks mest av att folk hör av sig och vill ha jobb, det berättar bolagets VD Leif Hemström.

- Det har varit otroligt med folk som har ringt hit och sökt jobb. Även andra företag har ringt, eftersom de vet att vi har mycket jobb på kärnkraften, och frågat om de kan hyra ut folk och så vidare. Det märks ju verkligen på det viset.

Vad tänkte när du fick höra om kärnkraftsuppgörelsen? 

- Det öppnar ju upp för att fortsätta serva och hlja effekten av de gamla och det finns ju även utrymme att för bygga nya om det behövs. Så det är bara positivt.

Miiab är ett av få företag i norduppland som går bra just, det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort till cheferna för de större bolagen i Östhammar, Tierp och Älvkarleby kommuner.

Det finns fler ljusglimtar i den strida strömmen av besked om uppsägningar och nedskärdningar. På Karlit i Karlholmsbruk, som arbetar mycket för IKEA, är produktionstakten lika hög som innan krisen.

På Jaco Fabriks AB i Hargshamn, som gör distiubutionsstationer för bland annat el, är det först nu man märkt av en viss avmattning, men bolaget har stora förhoppningar på uppdrag när vindkraften byggs ut.

På branschorganisationen Svenskt Näringsliv ser man en stor möjlighet för det norduppländska näringslivet om Forsmark skulle få slutförvaret för uttjänst kärnbränsle - beslut i den frågan väntas senare i år. Inga-Kari Fryklund är regionchef på Svenskt Näringsliv.

- Det här skulle få väldigt stor påverkan. Skulle slutförvaret hamna här i Forsmark, i stället för i Oskarshamn, skulle det få en otroligt positiv effekt på det lokala näringslivet, säger hon.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".